Invasion af kinesiske trucks

Verdens største messe for internt transportmateriel, CeMAT i Hannover, var præget af et væld af kinesiske gaffeltruck- producenter, der vil ind på de europæiske markeder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>(HANNOVER) Der er faktisk ingen på CeMAT-messen, der griner ad de kinesiske truckproducenter, der i et hidtil uset antal nu satser på de europæiske markeder med truck til halv pris af de etablerede europæiske og japanske mærker.

For alle husker, hvordan der blev grinet ad japanerne, da de holdt deres indtog på den europæiske truckscene i 60’erne. Nu leder eksempelvis Toyota verdensmarkedet for materielhåndtering.

CeMAT-messen, der netop har været holdt i Hannover, er verdens største messe for transportmateriel og var præget af et hidtil uset antal kinesiske producenter, der gennem en lav pris har fået en hel del kunder i Europa.

Endnu er de kinesiske produkter ikke i samme kvalitet – mange kalder dem for rene kopipræparater. Motorerne er da også primært ældre udgaver af motorer fra især Nissan og Mitsubishi, men der er også truck med kinesiske motorer.

De kinesiske producenter skilter især med deres vekselstrømsmotorer, som har været på markedet i Europa i mange år, hvor andre nu taler om brint- og hybridteknologi i de nye modeller.

Brint og hybridteknikDet gælder også litium-ion-teknologien, som Nissan viste. Teknologien anvender Nissan også i sine concept-biler Pivo2 og Maxim – og nu i truck. Zero emission-teknologien har Nissan udviklet i samarbejde med japanske NEC Corporation, og det betyder mindre CO2-udslip.

I forhold til blybatterier er litium-ion-batterier også hurtigere at genoplade, de skal ikke vedligeholdes, de har større ydelse, de lever længere og er mere kompakte. Nissan forventer at markedsføre de nye truck til næste år.

Ligeledes på personbil- siden havde Toyota Industrial Equipment hentet teknologien bag deres fremtidige hybridkoncept. Det er hybridbilen Prius, hvis drivline man har overført til trucksiden.

Teknologien er gennemprøvet og vil betyde en halvering af energiforbruget, samtidig med en væsentlig sænkning af CO2-udslippet.

Det er kunderne, der bestemmer, om de vil have hybridtrucken, men de fleste besøgende var begejstrede. Trucken kan relativt hurtigt sættes i produktion, så måske den er klar allerede inden for et par år.

Toyota Material Handling Europa vil i år præsentere hele fire nye modeller – dels løftevognene BT Levio og BT Staxio, som kommer på gaden nu, og senere i år en ny BT reachtruck, hvor hele siddefladen kan vippe ti grader, så truckføreren ikke overbelaster nakken, når pallen skal hentes eller afleveres på en høj lokation på lageret. På vej er også to nye henholdsvis tre- og firehjulede 48 volt truck med 1,5 til to ton kapacitet.

Tyske brintløsningerTyske Still er også langt fremme med udviklingen af zero emission truck – det gælder både hybridteknologi og brændstofceller med brintdrift. Der har været projekter i såvel München lufthavn som nu også i Hamburg Havn, hvor der er oprettet lokale tankanlæg.

På CeMAT vistes også den nye RX 70 hybridstabler, der er den første af sin art i verden, idet den samler energi op ved blandt andet opbremsning. Energibesparelsen i forhold til klassiske truck er på 11 procent.

Still var også med sit nye »Blue-Q-koncept« klar på messen med fokus på videnskabelighed og miljøansvar med intelligens. Besparelsen i energiforbruget på 20 procent kommer fra et økonomisk køreprogram, der aktiveres ved tryk på en blå knap. Det drejer sig om detaljer som strømforbrug til lyskilder, afbrydelse af varmeapparat og truck- førerens køremønster. Her er et særligt uddannelsesprogram blevet udviklet. Første køretøjer er Stills elektrostablere RX 20 og 60.

Hos Stills moderselskab Linde er man også aktiv med miljørigtige truck – blandt andet med brintteknologi og hybridteknologi. For at optimere økonomien har man også indbygget automatisk stop/start-teknik.

Hybridtrucken er baseret på modellen 39x-serien med en kapacitet på 3,5 ton. Ud over en forbrændingsmotor har den en elmotor, som arbejder som starter og generator. Det betyder et forbrug, der ligger 25 procent under den normale dieseludgave. SDI-motoren kommer fra VW, er på 30 kW og har et moment på 120 Nm. Den elektriske motor er på 13,2 kW ydelse og 200 Nm. moment. Litium-ion-batteriet er på 400 volt.

50 brint truck på syv årI Hannover viste Linde sin P 250 brinttraktor som led i et såkaldt PureMotion-program. Traktoren vil de næste syv år vil blive fulgt op med 50 brint gaffeltruck. Dette udviklingsarbejde omfatter også test hos kunderne. Projektet støttes i øvrigt af den tyske regerings investeringsprogram for brint og brændselscelle-teknologi. Både Linde og Still er med i Kion gruppen.

Jungheinrich gruppen er heller ikke gået bag af dansen, når det gælder moderne teknologi. Concept08 var koncernes tema på CeMAT, hvor litium-ion-teknologien blev præsenteret. Jungheinrich arbejder også med partikelfilter til dieselmotorerer.

Jungheinrich kan tilbyde såkaldt one-stop-shopping, idet man ud over truck har lagerindretning på programmet. På CeMat var Jungheinrichs stand udformet som en arbejdende udstilling, hvor truckene og lagersystemerne arbejdede sammen. I den forbindelse kunne man møde de nye trehjulede EFG 213-220 samt firehjulede 316-320 modeller, der lanceres midt på året.