Nyhedsvarsel
Virksomheder

Intet nyt med posten: Pengene fosser ud af PostNord

I de første ni måneder af i år faldt antallet af breve i Danmark med 21 pct. Og det er stærkt medvirkende til, at PostNord-koncernen tabte 170 mio. danske kroner tredje kvartal.

Foto: Henning Bagger

Det kriseramte postvæsen fik et underskud på 170 millioner danske kroner i årets tredje kvartal. Den danske afdeling af PostNord kom ud med et driftsunderskud på 315 mio. svenske kr.

Særligt problematisk er det, at mængden af breve i hele PostNord er faldet med 10 pct. siden nytår. Men I Danmark er brevmængden faldet med hele 21 pct.

Regnskabet lander midt i en livstruende økonomisk krise for selskabet, der hovedsagligt er forårsaget af massive underskud i den danske del.

Fredag blev den danske og svenske regering enig om en løsning, der skal redde PostNord. En redningspakke på 1,7 milliarder - hvoraf Danmark betaler 1,4 milliarder - skal sikre, at selskabet ikke løber tør for penge.

Løsningen får PostNords adm. direktør Håkan Ericsson til at bevare optimismen, selvom PostNord nu har tabt mere end 400 millioner kroner indtil videre i år.

»Det (aftalen, red.) skaber sammen med den nye svenske postlov og de foreslåede ændringer af forordningen gode forudsætninger for PostNords fortsatte drift,« skriver han i regnskabet.

Pengene skal blandt andet gå til at finansiere afskedigelser af ansatte, der har krav på tre års løn.

Årsagen til, at den danske del af koncernen klarer sig ringere end de øvrige PostNord-lande er den vidtgående digitalisering af offentlig kommunikation herhjemme. Det bekræfter PostNord nok engang i regnskabet.

»Resultatet påvirkes fortsat af den kraftige digitalisering i Danmark, som ikke har kunnet opvejes af omkostningstilpasninger i brevvirksomheden,« står det.

Der er dog forventning om, at den danske del skal give overskud om nogle år.

»Arbejdet med at indføre en økonomisk bæredygtig produktionsmodel, som i løbet af nogle år skal give PostNord Danmark forudsætninger for lønsomhed, er indledt.«

Den svenske del af forretningen kom igennem kvartalet med et tab på 7 mio. svenske kroner.