Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Google, Facebook og andre internetgiganter risikerer at få skruet op for skatten, hvis ikke de reagerer hurtigere end i dag og får fjernet ekstremistisk materiale på nettet.
Det siger den britiske sikkerhedsminister, Ben Wallace, som beskylder teknologigiganterne for gladeligt at sælge folks data men ikke ville give dem til myndighederne, som dermed tvinges til at bruge store summer på afradikalisering, overvågning og antiterrorindsats. Ministerens udfald mod indsatsen for at fjerne ekstremistvideoer og bombeopskrifter kommer i et interview med Sunday Times.
»Skånselsløse profitmagere«
»Hvis de fortsætter med at være mindre end samarbejdsvillige, vil vi se på ting som skatten som en måde at få dem gjort mere motiverede eller at opveje deres manglende handling,« siger Ben Wallace til avisen uden at uddybe nærmere, hvordan og hvor meget der skal skrues på skatten.
Han kritiserer samtidig de store selskaber.
»Vi må holde op med at foregive, at fordi de sidder i sækkestole i T-shirts, er de ikke skånselsløse profitmagere. De vil skånselsløst sælge vores oplysninger til lånevirksomheder eller virksomheder, der laver blød porno, men de vil ikke udlevere dem til vores demokratisk valgte regering,« lyder udfaldet i interviewet.
Afviser kritikken
Både Facebook og Google afviser kritikken.
»Hr. Wallace tager fejl, når han siger, at vi sætter profit før sikkerhed, især i kampen mod terrorisme. Vi har investeret millioner af pund i mennesker og teknologi, der kan identificere og fjerne terroristindhold,« siger Facebook-direktør Simon Milner til nyhedsbureauet Reuters.
Facebook fjerner ifølge egne oplysninger 83 procent af alle kopier af terroristindhold, som lægges på det sociale netværk, senest en time, efter at det er blevet offentliggjort, og har lovet at fordoble sit sikkerhedshold til 20.000 mand inden udgangen af 2018.
Google understreger, at der er lagt store midler i at hyre både folk og sætte maskinlæringsteknologi ind for at kunne udpege og fjerne ekstremt indhold på den Google-ejede filmtjeneste YouTube, der er verdens største. Det betyder ifølge Google, at 83 procent bliver fjernet, før nogen når at reagere og anmelde det som krænkende.
Tidligere trusler om bøder
I september 2017 truede den britiske premierminister Theresa May, den franske præsident Emmanuel Macron og den italienske premierminister Paolo Gentiloni i fællesskab internetgiganterne med store bøder, hvis ikke de sørger for at holde bedre justits og fjerne indhold, som terrorister har lagt op, inden for to timer.
Det skete i forbindelse med FNs generalforsamling i New York.