Internet-video rammer DVD-salget

Video-on-demand vil tredoble sin markedsandel i de kommende år, mens DVD-salget svinder ind, spår undersøgelse.

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Markedet for at købe sig adgang til film og TV-serier via en digital boks eller direkte online - også kaldet video-on-demand - vil blive tredoblet i de kommende år.

Det forudsiger analysefirmaet YouGov i en ny undersøgelse. I øjeblikket står video-on-demand for 8 pct. af det samlede forbrug af film- og TV-serier, anslås det - men det ventes at stige til 24 procent i 2013, skriver ComOn.dk.

Der er allerede sket en fordobling fra 2010, hvor markedsandelen var på 4,5 pct., og til det indeværende år, hvor download og streaming af film og serier altså ventes at lande på 8 pct.

”Vi forudser, at der kommer en regulær ketchup-effekt, hvor video-on-demand vil stige væsentligt i forhold til de fysiske medier. Men det er imidlertid vanskeligt at sige præcist, hvornår gennembruddet sker,” siger seniorkonsulent Ida Alexandra Mykland fra YouGov.

Trods den stigende download af film ventes Blu-ray-salget at stige en smule i de kommende år, mens såvel leje af Blu-ray som salg og leje af DVDer ventes at falde.

Det ser altså sort ud for dvd'en, men i øjeblikket er den gode gamle filmskive stadig nr. 1.

Blandt de 59 procent af danskerne, som inden for det seneste halve år har lejet eller købt en film eller TV-serie, er DVDen klart det førende medie. Lidt over en tredjedel af danskerne i den gruppe (36 procent) lejer dvd, mens kun hver tiende lejer Blu-ray.

”Vores undersøgelse viser tydeligt, at dvd stadig er det førende medie til film- og TV-serier i Danmark. Men DVDen bliver presset af både Blu-ray og video-on-demand,” siger Ida Alexandra Mykland.

Inden for det seneste halve år har seks ud af 10 danskere lejet eller købt film og TV-serier.

Den store ukendte faktor i regnestykket er omfanget af piratkopiering og konsekvenserne for salget af film. Blandt de 2.000 adspurgte i YouGov-undersøgelsen svarer hver syvende, at de i løbet af det seneste år har skaffet sig ulovlig adgang til film og TV-serier på nettet. Det er især mændene og de unge forbrugere, der forsøger sig som netpirater.

Piraterne sætter nemhed, udvalg og tilgængelighed på de tre første pladser, når de bliver spurgt om, hvorfor de henter film uden tilladelse. Men adspurgt om, hvad der skal til for at begrænse piratkopieringen, nævner 72 pct. prisen som den vigtigste faktor.

”Det er paradoksalt, at piraterne på den ene side ikke angiver pris som den væsentligste grund til, at de overtræder loven, mens de samtidig siger, at en sænkning af prisen ville være den bedste måde at begrænse pirateriet på. Dette kan skyldes, at forbrugerne generelt forventer lavere priser på download/streaming af film online,” siger Ida Alexandra Mykland.