Internet-udbyder skal afsløre bogtyve

Fem bogforlag vinder første sag om afsløring af, hvem der lagde lydbøger af Jan Guillou og Stieg Larsson ulovligt på nettet.

En række lydbøger af kendte, svenske forfattere blev ulovligt lagt på nettet. Nu skal Internet-udbyderen afsløre, hvem der gjorde det. Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En svensk Internet-udbyder skal afsløre, hvem der sad bag computeren, da en række lydbøger ulovligt blev lagt på nettet.

Det er resultatet af den første dom efter en ny svensk lov, der kræver, at Internet-udbyderne skal bidrage til opklaringen og afsløre bagmanden, hvis der foreligger en dommerkendelse. Hidtil har disse oplysninger ikke måttet udleveres, men loven blev ændret 1. april i år.

Kendte forfattere kopieret

Det er selskabet Ephone, der skal give politiet navnet på den abonnent, hvis computers IP-nummer - en slags unikt CPR-nummer - blev brugt til at lægge lydbøgerne af blandt andre Jan Guillou, Stieg Larsson og Mia Törnblom ud på nettet uden de fem bogforlags accept.

Svenskerne har haft ophedede diskussioner om IPRED-loven, men nu har Solna Tingsrätt afsagt den første dom. Retten finder det bevist, at lydbøgerne faktisk er blevet hentet og dermed bevisligt har ligge tilgængeligt for almenheden og dermed »for mere end en helt sluttet kreds«, som det hedder.

Trekvart million i bøde for modvilje

Ephone skal betale 75.000 svenske kroner i retsomkostninger, og der vanker en bøde på 750.000 kroner, hvis ikke Ephone udleverer oplysningerne.

Enkeltstående hentninger af ulovligt materiale på nettet er ikke omfattet af loven, men udgør det et vist omfang, gælder de nye regler. Alle, der lægger ulovligt kopieret materiale ud på nettet, kan derimod straks rammes.