Internet-musik bliver igen gratis

Det bliver formentlig igen gratis og lovligt at hente musik på internettet - denne gang finansieret af reklamer.

Det kan snart igen blive muligt at hente gratis musik på internettet, som i de gamle dage med Napster, der gjorde det muligt at dele musik via nettet finansieret af annoncebannere.

Denne gang er de reklamefinansierede tjenester i færd med at indgå aftaler med pladeselskaberne, så det bliver lovligt, skriver internetmagasinet comon.dk.

SpiralFrog hedder den første af de nye reklamebaserede tjenester, der formentlig kommer senere i denne måned. Prisen for at downloade musik er, at acceptere reklamebannere på skærmen. Men der er ifølge comon.dk også den begrænsning, at musikken ligger i Windows Media format og eksempelvis ikke kan brændes på en cd.

Desuden er det et krav, at brugerne skal logge sig ind mindst en gang om måneden. Ellers bliver musikken deaktiveret, og der skal tilsyneladende installeres et særligt program på pc'en, som åbner reklamevinduer på skærmen, skiver comon.dk.

Ifølge magasinet har SpiralFrog en kontrakt med Universal, og der forhandles angiveligt med EMI, Warner Music og Sony BMG. Foruden SpiralFrog lanceres snart to lignende musiksites, der markedsfører sig selv som lovlige fildelings-tjenester, Qtrax og Mashboxx.

Begge tilbyder musik i WMA-formatet, der giver mulighed for at begrænse brugerens rettigheder i modsætning til mp3-filer. Men WMA ikke kan afspilles på den populære iPod.