Internet-leverandører sletter kundeoplysninger

Både teleselskaber og Internet-udbydere sletter oplysninger om kundernes brug af nettet for at forhindre, at de kan udleveres. Politiker støtter den civile ulydighed.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både teleselskaber, Internet-udbydere og nu også medlemmer af den svenske rigsdag opfordrer til civil ulydighed og slette oplysninger om, hvilket netsider kunderne besøger.

Med Tele 2 og Internet-udbyderen Bahnhof i spidsen er der oprør mod en ny lov om at gemme kundernes IP-numre (en slags computerens CPR-nummer), så man kan spore, hvis der sker ulovlig fildeling. Loven kaldes IPRED-loven.

Siden 1. april har de svenske domstole kunnet beslutte, at en Internet-leverandør skal oplyse den, der har rettigheden til materialet, om, hvem der sidder bag enhver PC, der er koblet på nettet.

Domstole skal afveje hensyn

Rettighedshavere kan nu med accept fra en domstol få udleveret navnet på abonnenten bag et bestemt IP-nummer. Ethvert udstyr, der kan kobles på nettet, identificerer sig selv med et unikt IP-nummer, en slags teknisk CPR-nummer; ellers ville det være umuligt at kunne vise en bestemt Internet-side på netop den skærm, man sidder med. IP-nummeret er en række tal, som maskinerne sender til hinanden, og som dermed kan bruges til at spore, hvor eventuelle ulovligheder finder sted.

Loven foreskriver, at den, der udgiver sig for at være rettighedshaver, skal sandsynliggøre, at der faktisk er sket et lovbrud ved hjælp af den IP-adresse, som man har opsnappet. Domstolen skal herefter afveje rettighedshaverens behov for oplysninger mod den pågældende persons integritet, ligesom der skal være sket et vist omfang af ulovligheder, før navnet på abonnenten kan udleveres.

Støtte ind i regeringsparti

»Det er et stærkt ønske fra vore kunder, og derfor har vi besluttet ikke længere at gemme oplysninger om kundernes IP-adresser. Vi gør det for at øge beskyttelsen af kundens integritet. Tidligere har vi gemt visse oplysninger om kunders IP-adresser til internt brug, men nu er integritetsspørgsmålet sandelig blevet sat på spidsen,« siger Niclas Palmstierna, administrerende direktør for Tele 2 i Sverige, til det svenske nyhedsbureau TT.

Tele 2 har omkring 600.000 bredbåndskunder i Sverige og får opbakning fra et medlem af regeringspartiet Moderaterne. Riksdagsmedlem Karl Sigfrid opfordrer nemlig andre Internet-udbydere til at følge Tele 2s eksempel.

»Jeg har selv sendt en besked til min Internet-leverandør, Bredbandsbolaget, og bedt dem om at ophøre med at gemme IP-numre. Som forbruger kan man kræve, at en Internet-udbyder iværksætter foranstaltninger for at beskytte retten til privat kommunikation,« siger han.

Kun få oplysninger gemmes

Bredbandsbolaget, som ejes af den norske Telenor-koncern, har dog sammen med Telia og »3« meddelt, at de ikke vil slette kundeoplysningerne. Til gengæld har de ikke mange oplysninger, som kan gives videre. Alle gemmer de oplysninger i en kortere tid - Bredbandsbolaget i »nogle uger« - så de kan garantere en høj sikkerhed på nettet.

Ifølge den svenske Post- och Telestyrelsen skal Internet-udbyderne slette brugeroplysninger, men hvis oplysningerne er nødvendige for at kunne fakturere, måle nettrafik mellem selskaberne eller se på sikkerheden, skal den gemmes - og kan dermed kræves udleveret efter den nye lov.