Internet Explorer vil stoppe snushaner

Særlig sporingsbeskyttelse indføres i den kommende udgave af Microsofts internetprogram, så det bliver langt sværere for annoncører at samle oplysninger sammen om ens netbrug.

Microsofts direktør for Internet Explorer, Dean Hachamovitch, præsenterede prøveudgaven af den kommende 9er i San Francisco, USA, i september. Foto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den næste udgave af Microsofts internetprogram Internet Explorer får indbygget muligheden for at sætte en stopper for, at netsteder samler information ind om brugerne.

Microsoft, som er verdens største softwareproducent, vil give Internet Explorer 9 en særlig »sporingsbeskyttelse«. Den skal sikre, at folks privatliv sikres bedre på nettet mod især annoncørers stadig mere påtrængende påfund for at samle oplysninger ind om brugerne.

Internet Explorer 9 ventes klar i løbet af 2011.

Ikke aktiveret som standard

De amerikanske myndigheder har så sent som for en uge siden bakket indførelsen af en sporingsbeskyttelse op. Annoncørerne og adskillige republikanske kongresmedlemmer er imod og mener, at det vil ødelægge internethandelen.

Funktionen vil dog ikke være slået til fra begyndelsen; det skal man selv gøre.

Teknologien bygger på det filter, som allerede er en del af Internet Explorer 8, og som kan blokere for visse netsteder. I øjeblikket skal man slå den til, hver gang man åbner Internet Explorer.

Samler masser af oplysninger ind

Mange annoncer og ikke-synlige elementer på netsider - vejrudsigter, børskurser, videoklip m.m. - kan aflæse brugerens internetadresse. Med de såkaldte cookies, som er små informationsstumper, der lagres på ens computer, kan man efterhånden bygge en profil op af brugerne og deres interesser og handlinger. Det er vigtig viden for annoncører.

Internet Explorer har på verdensplan en markedsandel på omkring 60 procent, viser nye statistikker.

Se selv, hvilke spor du efterlader:
http://what-is-my-ip-address.anonymous-proxy-servers.net - klik på »Start test«