Internet åbnes for nye navne

Internettets styreorgan ICANN åbner nettet op for nye domænenavne, der udfordrer endelsen .dk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internettet får ny identitet, efter at det globale kontrolorgan bag nettet Icann har besluttet at tillade nye såkaldte domænenavne. Det betyder, at endelser som .com eller .dk ved søgninger på nettet fremover kan blive suppleret med virksomhedsnavne som .toyota eller bynavne som .london.

Beslutningen blev vedtaget på et møde i Singapore trods en vis bekymring for, at de nye regler kan skabe forvirring.

- Dette er den største ændring inden for domænenavne, siden .com blev skabt for 26 år siden, siger Theo Hnarakis, direktør i online-brandingselskabet Melbourne IT Digital Brands Services i USA, til nyhedsbureauet AFP.

Icanns chef Rod Beckstrom talte ved et pressemøde om, at der nu bliver skrevet historie, og at internettets adressesystem nu er åbnet op.

Ifølge eksperter vil virksomheder være de første til at registrere de nye domænenavne. Et selskab som japanske Canon har allerede oplyst, at det har tænkt sig at søge om endelsen .canon.

Det vil koste op mod en million kroner at søge om et sådant domæne, og desuden skal ansøgerne have et legitimt krav på netop det domænenavn, som de ønsker at købe.

I dag eksisterer der 22 generiske domæner som .com, .org eller .info. Dertil kommer omkring 250 landedomæner i stil med .dk eller .uk.

De nye domæner giver virksomhederne mulighed for i højere grad at kontrollere deres liv på nettet og sende besøgende direkte til de rigtige dele af deres netunivers. Mange små virksomheder kan få mulighed for at hente navne, som er taget af andre i .com-udgaven.