International satsning - med billede

Dankortets bagmænd er på vej ud i Europa sammen med kunderne. Og det sker med video på for at sikre et bedre samarbejde.

PBS er i gang med at udstyre sine mødelokaler med avancerede videokonferencemuligheder for bedre at kunne samarbejde med afdelinger i andre lande. Chefkonsulent Morten Løvschall til venstre taler sammen med sin kollega i IT-afdelingen gennem systemet. Foto: Peter Helles Eriksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Følg pengene, lyder et gammelt mundheld. Derfor er danske PBS på vej ud i Europa sammen med kunderne, men for at sikre en bedre koordinering skal også billedforbindelsen hjemtil være i orden.

PBS (det tidligere Pengeinstitutternes Betalingsservice), der blandt andet administrerer dankortet, arbejder i dag i de tre skandinaviske lande. Men her er op mod 94 procent af befolkningen tilmeldt betalingsservice, så for at øge markedet fra i dag fire millioner til omkring 20 millioner daglige transaktioner rykker PBS nu til de baltiske lande - Estland, Letland og Litauen - for at følge kunderne ud i Europa.

Hyppigere og mere effektive møder
Det er store afstande, men kontakten mellem kontorerne kan nu holdes via videokonferencer, så rejser undgåes, og det oftere er muligt at »stikke hovederne sammen«. Dermed bliver det også lettere at uddanne og integrere nye medarbejdere i både ind- og udland.

Derfor har PBS indrettet møderum i Ballerup, Århus, Stockholm, Oslo og snart også Helsinki med videokonferenceudstyr. Baltikum følger, og underleverandøren i Indien og Belgien er også med. Møderne kan nu holdes, mens man kan se hinanden, og fordi lokalerne skal reserveres, bliver mødetiden mere effektiv.

»Vi begyndte for lang tid siden, 2½ år tilbage. Videokonferencerummene betyder, at vi holder hyppigere møder sammen men samtidig bliver mere effektive, for man forbereder sig bedre. Og jeg tror, at vi rejser mindre,« forklarer Morten Løvschall, chefseniorkonsulent hos PBS og hjernen bag hele »udstyrsstykket«.

Avanceret - men let at betjene

Alle videokonferencerum er udstyret med en elektronisk tavle, en såkaldt »smartboard«, som er en gigantisk computerskærm, der kan betjenes med fingrene, og hvor man samtidig kan skrive på med særlige penne. Flere og flere skoler skifter også de sorte tavler ud med moderne. Endelig kan indholdet på skærmen vises via videokonferencen, så man også kan følge med på et helt andet kontor i verden.

Det kræver lidt uddannelse af brugerne - men ikke ret meget. PBS kørte i september en række kom-i-gang-kurser af en times varighed. På et enkelt af dem med plads til 12 klemte 25 medarbejdere sig ind.

»Rummene skal bruges, så de ikke samler støv. Det kræver jo kun, at man bruger den indledende tid på undervisningen. Den har vi derfor gjort meget ud af. Hvis man bare sætter det hele op, går det galt, for det er jo ikke bare en elektronisk sprittavle. Men herefter koster de ikke noget - de er der jo,« konstaterer Morten Løvschall.

I øvrigt kan man på selve tavlen kalde små videosekvenser frem som lyninstruktion til betjening af de mange muligheder.

HD-kvalitet venter forude

Polycom er en af de helt store leverandører af videokonferenceudstyr med 2.500 ansatte verden over.

»Vi har arbejdet med videokonferencer i 20 år, men først nu ser vi den store interesse. Samtidig er vi nu klar til at rykke videre til video i højdefinitionskvalitet, hvilket vi vil satse 100 procent på i 2009. Et HD-billede står omkring ti gange bedre og klarere end et standardbillede. Man kan virkeligt se detaillerne på selv en hel gruppe af mennesker omkring et bord,« forklarer nordisk landechef Flemming Graversen fra Polycoms hovedsæde i Norge.

Han understreger, at lyden alligevel er langt det vigtigste.

»Lyden er faktisk vigtigere end billedet. Det hjælper ikke at have et superperfekt billede, hvis man ikke kan høre, hvad der bliver sagt. I HD-kvalitet kan man vandre omkring i lokalet og tale, og støjen filtreres væk. Samtidig kan man afspille video og vise indholdet på en PC, så det står helt klart,« siger han.

PBS klarer sig fortrinligt med standardkvaliteten, så længe prisforskellen op til HD-kvalitet er så stor som nu.