Interessen er enorm: Snapchat kan blive en af verdens største børsnoteringer

Billedbeskedtjenesten Snapchat bliver børsnoteret fra torsdag og ser ud til at kunne blive 169 milliarder kroner værd - den næststørste børsnotering siden kinesiske Alibaba i 2014.

REUTERS/Brendan McDermid/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sjove og hyggelige billeder med beskeder på og korte videoklip, som destruerer sig selv efter få sekunder, er milliarder værd. Helt præcis 24 milliarder dollars eller 169 milliarder danske kroner.

Til den pris bliver børsnoteringen af den populære Snapchat-apps ejer, Snap, den største i USA, siden den kinesiske internetgigant Alibaba gik på børsen i 2014 og præsterede en børsværdi på 25 milliarder dollars. Snap er overtegnet mere end ti gange, inden nye investorer torsdag lukkes ind i selskabet. Det bliver den tredjestørste børsnotering af et teknologiselskab nogen sinde efter Alibaba og Facebook, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Børsen i New York prøvekørte derfor i sidste uge al teknikken for at sikre sig mod en gentagelse af Facebooks katastrofale børsdebut i 2012, hvor Nasdaq-børsen blev ramt af tekniske problemer.

Snapchat, som har et gult spøgelse som logo, er især populær blandt unge under 30, og det er et rigtigt attraktivt publikum for annoncører, men også mange andre har fået øjnene op for mulighederne ved at bruge den gratis billedtjeneste, som blev startet i 2012 af den nu 26-årige Evan Spiegel, der er administrerende direktør, og Bobby Murphy. Hver dag bruger omkring 161 millioner Snapchat.

Snapchat konkurrerer om brugerne med Twitter, Instagram og Facebook, og kamphanerne er ikke blege for at kopiere hinandens bedste funktioner for at holde længere på brugerne og dermed gøre deres egen app mere værd for både ejere og annoncører.

Snapchat har dog endnu ikke givet overskud. Snaps underskud voksede fra 372,89 millioner dollars i 2015 til 514,64 millioner dollars i 2016. Størstedelen af indtægterne kommer fra annoncer, men ifølge analysefirmaet App Annie er Snapchat-appen i 2016 hentet 100 million gange færre end den Facebook-ejede konkurrent, billedtjenesten Instagram. Snap håber dog, at investorerne - ligesom hos internetgiganten Amazon - er indstillet på, at der kan gå endnu nogle år, før Snap begynder at tjene de store penge som følge af sine investeringer.

Børsnoteringen af Snap kommer på et langt tidligere tidspunkt end Twitters og Facebooks børsnoteringer, og hvis ellers forventningerne holder til, hvad aktierne bliver værd, er Snap 60 gange sin omsætning værd, hvilket er mere end dobbelt så meget, som da Facebook blev børsnoteret til 27 gange værdien af sin omsætning.

De 24 milliarder dollars, som Snap forventes at blive værd, er mere, end hvad Snap selv havde som udgangspunkt efter at have måttet skrue forventningerne ned. Snaps ledelse har de seneste uger været på rundrejse i USA og London for at tale deres sag over for mulige investorer. Her har der været nogen skepsis over, at Snap har kastet sig over at producere hardware, nemlig et par solbriller med indbygget kamera, som kan sende »snaps«, som billedbeskederne kaldes, af sted direkte. Hardware er traditionelt meget svært at tjene penge på, fordi konkurrencen er så hård.

Både Evan Spiegel, Bobby Murphy og strategidirektør Imran Khan vil på torsdag få lov til at ringe med klokken på New Yorks børs for at markere, at startskuddet går til børsnoteringen og dermed en ny fremtid for Snapchat-tjenesten.