Intens kamp om danske domæner

Admini­strationen af den danske del af internettet får pludselig konkurrence fra en uventet kant. Et dansk-amerikansk partnerskab vil nu have fat i .dk. Det kan åbne for billigere domæner.

En helt overraskende spiller melder sig nu i kampen om at få nallerne i administrationen af den danske del af internettet. Opgaven med at styre det danske domæne .dk, er netop nu for første gang i udbud efter at have været administreret af non-profitorganisationen DK-Hostmaster siden 1999.

Det er den amerikansk baserede danske internetekspert Tina Dam, som leder en slags konsortium, der helt uventet har valgt at aflevere et bud hos IT- og Telestyrelsen, hvilket kan ende med at sende DK-Hostmaster helt ud i kulden.

Tina Dam arbejder til daglig i organisationen ICANN, der administrerer internettets vitale adressesystem samt en række andre opgaver, som er nødvendige for Internettets daglige drift. Her har hun i en årrække bestredet en toppost.

Nu har hun så stiftet organisationen dotDK, der – hvis de vinder – skal overtage alle DK-hostmasters opgaver, ansatte og lokaler. Den amerikanske domænevirksomhed Afilias skal stå for den tekniske del af administrationen. Netop Afilias administrerer i forvejen både .org, .info og en lang række internationale landekoder.

Internationalt niveau»Det er helt vitalt, at vi får opgraderet den danske del af internettet til internationalt niveau, og at vi får markeret Danmark stærkere i det internationale domænemarked, så vi får viden og ekspertise bragt med hjem til landet,« siger Tina Dam og peger på en række områder, hvor hun og Afilias satser på at forbedrede den danske del af nettet.

Det gælder en række tekniske standarder som eksempelvis IPv6, der er skabt til at løse problemet med, at nettet så småt er ved at løbe tør for unikke adresser.

Opgraderingen til internationale standarder vil ifølge Tina Dam også medføre, at danskerne kan forvente 100 procent oppetid og bedre beskyttelse mod phishing.

Men dotDK vil ifølge Tina Dam også ændre administrationen af den danske del af nettet på en række andre områder. I det budmateriale, dotDK har nu har afleveret til IT- og Telestyrelsen fremgår blandt andet en helt nydesignet model for fordeling af magten i den danske internet-administration.

Det betyder, at bestyrelsen for dotDK vil blive demokratisk valgt og nomineret online, samt at pladserne i bestyrelsen på forhånd er fordelt ligeligt mellem de aktører, der har en interesse i nettet – herunder private brugere.

»Vores vigtigste opgave bliver at få hele det danske internetsamfund med og dermed gøre administrationen af .dk mere transparant. I dag har over 800.000 danskere og virksomheder købt et domæne, men vi kunne godt ønske os, at hele administrationen blev meget mere gennemsigtig,« siger Tina Dam, der har gransket omkostningerne for den nuværende domæneadministration, og vil se nærmere på, om det kan lade sig gøre at sænke prisen for kunderne. For tiden koster det 45 kroner årligt per domæne.

Derudover forventer dotDK at centralisere og effektivisere domæneadministrationen betragteligt.

I dag får de fleste ejere af internetdomæner nemlig to regninger. En fra den web- eller mail-hoteludbyder, kunden har valgt, og en fra DK-Hostmaster for leje af selve domænet – for eksempel Business.dk. De to opkrævninger vil dotDK slå sammen og lade de enkelte web-hoteludbydere, som for eksempel one.com eller Dandomain, opkræve.

835.000 domænerSiden 1999 har non-profit-organisationen DK-Hostmaster administreret .dk domænet og alle danskere, der har deres eget .dk-domæne har været i kontakt med organisationen.

DK-hostmaster hører administrativt hjemme hos Dansk Internet Forum, DIFO, der er en tværgående organisation bestående af blandt andre ITEK, Dansk IT og Dansk Erhverv.

Hidtil har DK-Hostmaster-funktionen dog aldrig været i udbud, og det var først med den første danske lov om internetdomæner fra 2005, at der for første gang kom konkurrence om den essentielle funktion, hvor også DIFO selv har afleveret et bud.

DK-Hostmaster har i dag registreret 835.000 danske domæner.

Mens det er den danske stat, der officielt har givet DK-Hostmaster opgaven, er det ICANN, hvor Tina Dam arbejder, der har allokeret .dk til den danske stat.

Budfristen udløber i morgen, og vinderen udpeges 1. juli.