Intels overskud styrtdykker

Chipgiganten går hårde tider i møde, fordi brugerne skifter fra PC til mobile enheder.

Foto: David Becker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den gode nyhed for Intel, da man i nat offentliggjorde sit regnskab for Q4 2012, var, at man overgik markedets forventninger til overskud. Den dårlige nyhed var, at overskuddet ikke desto mindre faldt 27 procent.

Markedet reagerede i sidste ende med at barbere 3 procent af aktien, da Intel samtidig kunne fortælle om en stigning på hele 30 procent i nødvendige nye investeringer, fra forventede 10 milliarder dollar til 13 af slagsen.

Intel er fortsat verdens største producent af computerchips og har tidligere effektivt verfet konkurrenter som AMD af banen, men nu er man truet på virksomhedens vigtigste guldæg, PC-platformen.

Det globale PC-salg faldt 4,9 procent i fjerde kvartal 2012, og den nedadgående tendens vil fortsætte og endda blive forstærket, mener analysefirmaet Gartner, der samtidig har benyttet lejligheden til at proklamere enden på PC-æraen.

Årsagen er, at vi i stigende grad tyr til mobile enheder som tablets og smartphones, og Intel har haft store problemer med at etablere sig på dette marked, hvor chips fra virksomheder som britiske ARM og amerikanske Qualcomm dominerer.

Således måtte Intel efter offentliggørelsen af sit kvartalsregnskab lide den tort at se sin markedsværdi blive overgået af Qualcomm, hvis omsætning er under halvdelen af Intels.