Intelligent lås klar til at skabe ny cykelkultur

Donkey Republic har udviklet en intelligent cykellås, der skal skabe en ny kultur for delecykler. Konceptet er testet, låsen er designet, en launch er lige om hjørnet – men det er først nu, at det bliver rigtig svært.

De fire iværksættere bag den app-styrede cykellås er her selv hoppet i sadlen foran virksomheden på Østerbro. Foto: Mathias Bojesen
Læs mere
Fold sammen

Det går godt for Donkey Republic. Sidste uge vandt de iværksætterprisen Guldæg, og i den anledning holdte den succesfulde iværksætter Tommy Ahlers en tale.

Han nævnte, at det at være iværksætter er mere end historien om fire venner, der får en god idé og pludselig har en masse kunder og en masse succes. Der blev grinet internt fra salen, og teamet fik sin pris.

Men hvad var det egentligt, de grinte af? For på mange måder ser Donkey Republics historie ud til at passe perfekt på iværksætterstereotypen.

Startup-virksomheden blev netop stiftet af fire unge fyre. De holder til i iværksætterfællesskabet Dare2mansion, hvor interiøret indbyder til nytænkning, og det summer med idérige entreprenører.

På Donkey Republics kontor flyder det med computere, tilfældigt spredt værktøj og en bunke cykellåse, der er under udvikling. »Jeg møder altid ind om morgenen uden at være helt sikker på, hvad dagen bringer,« siger Rune Kokholm, der er en af de fire stiftere.

Han tager en kasse frem med plastiklåse, der skal indkapsle den låsemekanisme, som Donkey Republic har udviklet i løbet af det seneste år. Plastiklåsene blev leveret i sidste uge og er akkurat for små, og dermed et godt bud på en uventet opgave.

Som løsning på problemet er der blevet installeret en kogeplade på kontoret, og i en gammel gryde koger Rune Kokholm plastiklåsene op, så de kan udvides og passe til den teknologi, der skal sættes ind i dem.

Det kan nok lyde en smule interimistisk, men det beskriver meget godt den tilgang de fire stiftere har til produktudvikling. De løser problemerne, når de kommer – med de løsninger, de selv kan udvikle.

 

Tre af virksomhedens stiftere har mødt hinanden gennem et acceleratorprogram på CSC, hvor de hver især arbejdede med andre iværksætterdrømme. Til trods for deres unge alder har stifterne sammenlagt stor erfaring med at starte virksomhed både i Danmark og i udlandet. En dag fortalte Erdem Ovacik om sin ven, der lånte cykler ud til bekendte, når de var i København, og så opstod ideen til Donkey Republic. Vennen sendte et billede af, hvor cyklen stod og en sms med koden til låsen, så han slap for selv at transportere cyklen og overlevere nøglen.

»Vi synes, at ideen om at skabe et delecykel-koncept lød virkelig spændende, og kunne godt tænke os at lave en intelligent løsning, der kunne skaleres op og måske sprede cykler ud over hele verden,« siger Alexander Frederiksen, der tidligere har arbejdet med iværksætterprojektet Cykelven.

Og så var projektet kørende. Erdem Ovacik, Rune Kokholm og Alexander Frederiksen forlod derres andre projekter og gik sammen for at starte virksomheden Donkey Republic. Inden længe headhuntede de Jens Frandsen til at hjælpe med den tekniske udvikling af en intelligent cykellås. Han havde længe gået med ønsket om at udvikle noget selv og forlod derfor sin stilling hos Oticon til fordel for Donkey Republic.

Siden da har drengene studeret forskellige eksisterende løsninger og fintunet deres eget koncept. De har en meget analytisk tilgang til udviklingen, og hver uge udskriver de statistikker over antallet af cykelbrugerene og deres adfærd.

I øjeblikket findes der omkring 30 cykler på Buddinge og Ballerup station samt ti på Nørreport. Cyklerne kan findes ved hjælp af en app, som man også bruger til at låse cyklen op med. Det koster 50 øre i minuttet, og når man er færdig med at bruge cyklen, stiller man den bare, hvor det passer og låser den.

I næste uge opstiller Donkey Republic endnu 70 cykler i Roskilde, og til oktober lancerer de konceptet Air Donkey, hvor privatpersoner kan montere en donkey-lås på deres egen cykel og leje den ud, hvis de ikke selv skal bruge den – på samme måde som man fremlejer sin bolig, mens man selv er på ferie gennem AirBnb.

Teamet har selv stået for at bygge låsene, og cirka hver fjortende dag sørger de for, at cyklerne ikke er kørt alt for langt væk fra deres oprindelsessted. Donkey Republic handler om hårdt arbejde lige nu. Det har taget næsten et år længere end beregnet at få låsen til at virke, og selv om Donkey Republic nu står med et køreklart produkt, er de godt klar over, at der stadig venter nogle hårde måneder.

»På mange måder ser det ud til, at vi bare mangler at få konceptet ud i verden, men det er først nu det bliver rigtig svært. Lige nu skal vi tage de rigtige beslutninger rigtig hurtigt. De seneste par måneder er virksomheden gået ind i et andet stadie, hvor der er et helt andet pres. Det er nu det gælder,« siger Rune Kokholm.

Når man spørger ind til, hvad der driver dem til at blive ved, begynder de unge mænd at tale om vækstplaner og potentialer i markedet. Der er ingen tvivl om, at de gerne vil skabe en løsning, der kan ændre cykelkulturen, men det er lige så meget vejen derhen, strategierne og analyserne der tæller.

»Der er ind i mellem dårlige dage, men så hjælper det at tænke på, hvor meget man selv har lært, og hvor meget vi har flyttet os. Så længe vi ikke løber ind i en blindgyde, hvor der pludselig ikke er flere penge, så skal vi nok blive med at udvikle os,« siger Alexander Frederiksen.

Tilbage på podiet, hvor Donkey Republic blev spået en gylden fremtid, sagde Tommy Ahlers noget lignende:

»At være en startup-virksomhed handler ikke om, at slå igennem med den perfekte idé. Det handler om at være en lille virksomhed, der skal vokse sig stor.«

Berlingske Business følger Donkey Republic til Israel i starten af september, hvor de skal deltage i iværksætter-træningslejren Start Tel Aviv.