Intel anker milliardbøde

Chipgigant vil ikke betale den største bøde i EUs historie på næsten otte milliarder kroner for at have betalt PC-fabrikanter for ikke at bruge konkurrentens produkter.

Foto: Robert Galbraith
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den historiske kæmpebøde på nærved otte milliarder kroner bliver anket.

Det fastslår en rystet chipgigant Intel, efter at EU-Kommissionen onsdag udskrev den største bøde i EUs historie. Intel blev af EUs konkurrencemyndigheder straffet for at have betalt computerproducenterne for ikke at bruge konkurrenten AMDs mikrochips. Intel har direkte fortalt producenterne, hvor stor en markedsandel AMD må få.

Intel: Det er konkurrence

»Det naturlige resultat af et marked med konkurrence med blot to større leverandører, er, at når et selskab vinder salg, gør den anden ikke. Vi mener ikke, at vi har brudt med europæisk lovgivning. Vi finder, at beslutningen er forkert og ignorerer virkeligheden med et marked for mikroprocessorer i høj konkurrence, karakteriseret ved konstant fornyelse, forbedrede produktydelser og lavere priser. Der er absolut ikke sket nogen skade på forbrugerne. Intel vil appellere,« sagde en rystet topchef for Intel, Paul Otellini, fra hovedsædet i Santa Clara i Californien, USA, efter at EUs konkurrencekommissær, hollænderen Neelie Kroes, kort før middag onsdag fremlagde EUs afgørelse.

Intels appel betyder, at EF-Domstolens Ret af Første Instans - EUs næsthøjeste retsinstans - skal behandle sagen. Den har tidligere bakket den hårde linie op, da bøden på 3,7 milliarder kroner til IT-giganten Microsoft blev stadfæstet for halvandet år siden.

Bøden til Intel er på 1,06 milliarder euro (næsten 7,9 milliarder kroner) og svarer til 4,15 procent af Intels omsætning i 2008. Selskabet har tre måneder til at betale.

Flere domme i bagagen

Intel har flere tidligere domme i bagagen. Både i Japan og Sydkorea er chipgiganten dømt for at misbruge sin dominerende markedsposition. Intel sidder ifølge EU-Kommissionen på mere end 70 procent af verdensmarkedet for computerprocessorer, som anslåes at være 22 milliarder euro værd, af hvilke Europa står for godt 30 procent.

Også de amerikanske myndigheder er i gang med undersøgelser af Intel.