Insider anklager erhvervsbank: Forsøgte at hente milliongevinst på statens regning

En tidligere højtplaceret ansat forklarer over for Finans.dk, at den danske erhvervsbank FIH i 2012 forsøgte at score en tocifret milliongevinst.

Arkivfoto. Den danske erhvervsbank FIH forsøgte i 2012 at score en tocifret milliongevinst, da Folketinget trådte til med en omfattende hjælpepakke til den kriseramte bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske erhvervsbank FIH forsøgte i 2012 at score en tocifret milliongevinst, da Folketinget trådte til med en omfattende hjælpepakke til den kriseramte bank.

Det skriver Finans.dk

Det skete ved at justere i talgrundlaget for værdien af en stribe renteswap-aftaler, som staten skulle overtage i forbindelse med redningspakken. Sådan lyder anklagen fra en tidligere underdirektør i FIH, der har valgt at stille sig frem i Finans.dk og fortælle sin historie, efter hans tavshedsklausul er udløbet.

FIHs topchef, Henrik Sjøgreen, afviser, at banken har forsøgt at snige gevinsten igennem, men den daværende underdirektør Erik Munk Jensen fastholder sin historie. Anonyme kilder med kendskab til sagen bekræfter, at FIH i den konkrete sag forsøgte at anvende en alternativ beregningsmetode, som modparten ikke ville acceptere, og som ville have sikret banken en ekstra millionindsprøjtning fra statskassen.

Den såkaldte Bankpakke 5, som udelukkende var målrettet FIH, gik ud på, at den statslige bank Finansiel Stabilitet overtog FIHs problematiske ejendomsudlån for ca. 17 mia. kr.

To dage før, bankpakken blev offentliggjort, var Erik Munk Jensen til møde i Finansiel Stabilitet for at fastsætte værdien af de komplicerede renteswap-aftaler, der var en del af ejendomsporteføljen. Han oplyser, at han forud for mødet fik instruks om at justere på beregningerne.

»Henrik Sjøgreen bad mig om at justere på swapberegningerne. På den måde ville banken kunne hente en ekstra tocifret milliongevinst på de aftaler, der blev løftet over i Finansiel Stabilitet,« siger Erik Munk Jensen til Finans.

Ifølge Erik Munk Jensen opdagede Finansiel Stabilitet, at FIH's værdisætning var for høj. Derefter rettede FIH ind uden protester og accepterede en anden metode, der gav en lavere pris. Også dette bekræftes af anonyme kilder.

Topchefen i FIH indrømmer, at FIH accepterede en lavere pris, men han afviser, at banken forsøgte at snyde staten.

»Jeg vil på det kraftigste anfægte, at vi har prøvet at snyde staten og Finansiel Stabilitet. Der var en proces over fire-fem måneder, hvor vi havde mange diskussioner om værdiansættelser, og det endte med, at vi blev enige,« siger Henrik Sjøgreen til Finans.