Innovationspris kan fremme miljøteknologi

Virksomheden Photocats teknologi trækker skadelige stoffer ud af luften via katalytiske belægninger på f.eks. trægulve. Tysk innovationspris giver håb om europæisk væksteventyr.

Photocat bruger en målebil med udstyr?til at finde ud af, hvor meget asfalt ?behandlet med deres produkt kan gøre ved skadelige partikler i luften. Innovationsprisen i Tyskland kan give et løft til de indendørs belægninger, som virksomheden også sælger f.eks. i form af gulve. Stifterne Michael Humle (th.) og Theis Reenbergt kigger med på forsøget på parkeringspladsen. Fotos: Niels Ahlmann Olesen
Læs mere
Fold sammen

Små ting kan være med til at gøre en stor forskel. Det mener i hvert fald virksomheden Photocat, som sidder på en teknologi, der bl.a. kan gøre indeklimaet i bygninger bedre.

Og noget tyder på, at den lille virksomhed i Roskilde ikke er alene om den holdning. I årets første måned blev Photocats produkt hædret på verdens største gulvmesse, Domotex i Hannover, hvor der hvert år bliver uddelt en pris til den mest innovative aktør.

Den hæder giver medstifter og administrerende direktør i Photocat, Michael Humle, blod på tanden. Han håber, at europæerne begynder at tage konceptet til sig, som det allerede er sket i Nordamerika.

»Det her produkt er udviklet og lavet i Danmark, men p.t. er det kun Canada og USA, som for alvor har taget det til sig. Jeg håber, at den her opmærksomhed får arkitekter og materialeproducenter til at tænke, at »det var da satans« – og at de begynder at se nærmere på vores koncept,« siger Michael Humle og tilføjer:

»Vi sælger jo allerede gulvene via vores svenske samarbejdspartner, så vi er faktisk klar, når ordrerne kommer.«

Parkeringspladser hjælper til

Men hvad er Photocat egentlig? Virksomheden er stiftet i 2009 af trioen Michael Humle, Theis Ringberg og Henrik Jensen, da de købte den grundlæggende teknologi ud af virksomheden SFC Technology. Herefter udviklede og testede de teknologien, og i 2013 begyndte de at få den kommercielt ud. Virksomheden producerer i dag selv i Roskilde, har otte ansatte og kunne i 2013 præstere et bruttoresultat på over to millioner kroner.

Produktet er lidt teknisk – men det drejer sig grundlæggende om katalytiske processer, der er drevet af energien fra sollys, bliver fodret af uønskede stoffer i luften, og som udleder uskadelige stoffer. Det kan ske både inden- og udendørs.

Photocat har tidligere været i vælten i forbindelse med, at konceptet blev brugt på parkeringspladser, hvor den katalytiske proces trækker kvælstofilter (NOx) ud af atmosfæren.

Det sker bl.a. på betonbelægninger ved Københavns Lufthavn og på asfalterede parkeringspladser i Roskilde. Andre udendørsmuligheder handler om tagbelægning og glas.

Innovationspris giver opmærksomhed

Den tyske anerkendelse i Hannover handler dog om indendørsklima. Her kan Photocat, ved at påføre materialet inden lakken kommer på gulvet, trække formaldehyd ud af luften til glæde for allergikere og andre, der lider af eksempelvis tørre øjne indendørs. Michael Humle sammenligner processen med den, man kender fra naturens fotosyntese – og med at have grønne planter indendørs for at friske luften op på naturlig vis.

Med hensyn til trægulvkonceptet, der bliver solgt via det svenske joint venture Välinge Photocatalytic AB under navnet »Pure Genius«, så håber Michael Humle, at det europæiske gennembrud er lige om hjørnet. Argumenterne for det er i hans optik mere end fornuftige.

»Vi har ikke løsningen på alverdens problemer – men vi kan løse nogle af dem lokalt. Og det skal holdes op imod prisen. For seriøst; hvad koster det, når du lægger gulv? Det er dyrt i materialer, det er dyrt i løn. For mellem fem og tyve kroner ekstra pr. kvadratmeter får du en luftrensende effekt med i købet. Det er da et godt tilbud,« siger han.

En barriere, som Michael Humle dog nævner, er, at den tilgang, som Photocat har til at tackle miljøproblemer, strider imod den fremherskende.

Og den indstilling blandt boligejere, bygherrer, byplanlæggere og magthavere, skal ændres, før det katalytiske koncept for alvor kan komme til at spille en stor miljømæssig rolle.

»Agendaen skal flyttes. I dag tænker man meget på at fjerne forurening ved kilden, eksempelvis på kraftværkerne, hvilket også er godt. Det her er et effektivt supplement, der finder sted der, hvor menneskene er. Her løser du problemet uden at fjerne alle bilerne på H.C. Andersens Boulevard,« siger han.

Han peger på, at man kunne rense luften mange steder ved eksempelvis, at husejere brugte teknologien på tage eller udendørsbelægninger, men det kræver dog, at husejerne er parat til at bruge penge på at rense luft, som de ikke nødvendigvis er ansvarlige for at have forurenet. For osen i luften kan lige så godt komme fra en anden husstand, trafikken eller et helt andet land for den sags skyld.

Der er mange barrierer i miljøspørgsmål, men Michael Humle og Photocat-holdet i Roskilde håber alligevel, at de kan komme til at sætte deres fodaftryk på udviklingen. Lige nu sidder de og håber, at hædringen til gulvmessen i Hannover begynder at kaste noget af sig. I forhold til andre verdensdele er der et stort fokus på miljø i en række europæiske lande

»Vi har klart oplevet, at interessen for vores gulvkoncept alt andet lige har været stigende, efter vi har fået prisen i Tyskland. Det er dog for tidligt at sige noget om, hvorvidt det påvirker ordremængden,« siger Michael Humle og vender blikket mod den lidt længere bane:

»Men det ændrer ikke ved, at vi har ambitioner og en vækststrategi. Vi går efter at udvide forretningen organisk i det omfang, vi kan, og vi arbejder med at nå høje vækstrater de næste år. Vi håber, det bliver kæmpestort.«

Balance mellem politik og motivation

Det er Michael Humle ikke den eneste, der håber. I dag sidder den oprindelige stiftertrio med aktiemajoriteten. Derudover er venturefonden Capnova inde over samt et par andre, mindre investorer. De håber selvsagt, at Photocat udvikler sig til en større, kommerciel succes.

Om det vil ske, vil tiden vise.

Spørger man erhvervsmanden Bjarne Henning Jensen, der i dag står i spidsen for organisationen Syddansk Teknologisk Innovation, som trods sit navn har aktiviteter i hele landet, så er der god grund til at holde øje med de innovative miljøkoncepter, som Photocat er en del af. Men han peger også på, at teknologi ikke er nok. Magthaverne skal huske at tænke bredere, når det kommer til vejene til miljøforbedring.

»Når man som investor bedømmer markedet for et miljøteknologisk selskab, er der altid en svær balance mellem udmeldte politiske målsætninger, konkrete incitamenter til at bruge nye teknologier og den betalende kundes købsmotiver. Og kan man ikke finde denne balance, bliver der ikke investeret,« siger han i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»Inden for teknologier til begrænsning af luftforurening kunne der klart gøres mere for at skabe gode incitamenter for investeringer og brug af teknologierne.«