Innovationshus slår dørene op

Københavns Kommune vil sætte offentlig nytænkning i system, og det kan komme blandt andet kreative iværksættere til gode.

Kulørte og kreative ideer i det offentlige skal vokse sig store i Københavns Kommunes nye innovation, der ligger i Kødbyen på Vesterbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag står Københavns Kommune officielt klar til at lukke kreative iværksættere og andre krøllede hjerner ind i maskinrummet. Her åbner kommunens såkaldte Innovationshus nemlig, og det skal være et udgangspunkt for offentlig nytænkning.

Innovationshuset ligger i Kødbyen på Vesterbro, og formålet med huset er, at forbedre offentlig service ved at få nye ideer og eksperimeter ind i systemet. »Plejer« er død, og nye eksperimenterende metoder skal føre til bedre og billigere løsninger inden for kommunens byggeri, digitalisering og velfærdsservices, som kommunen skriver i invitationen til åbningen.

Oprettelsen af huset kan vise sig at blive en kattelem for den type iværksættere, der har konkrete ideer til forbedringer inden for det offentlige, men som synes systemet udgør en barriere.

I et interview til det elektroniske innovationsmagasin »F5« forklarer Innovationshusets chef, Diana Arsovic Nielsen, at huset skal adressere et problem med, at offentlige instanser af lovgivningsmæssige årsager er tvunget til at sende opgaver i udbud. For det er i sig selv en bremse for nytænkning.

Det både fordi mindre innovative aktører ikke har kræfterne til at byde ind på de store opgaver - men mest af alt fordi udbudsmaterialet bliver skabt af kommunen selv, der selvsagt ikke kan altid kan regne ud, om den kommer til at skære en teknologi eller løsningsform fra på en uhensigtsmæssig måde. Innovationshuset skal simpelthen være med til at skabe »innovative udbud«.

»Med innovative udbud, er der mulighed for at gå i dialog i en meget tidlig fase og spørge, »hvordan skal man egentlig skrue det her udbud sammen?« I stedet for at det offentlige skal lave en kravspecifikation, så kan vi invitere markedet indenfor og spørge, hvordan de vil løse udfordringen,« siger Diana Arsovic Nielsen ifølge F5.