Innovationsfondens nye chef er innovatør med stort I

Teknologi-virksomheden Termas mangeårige topchef Jens Maaløe har haft innovation som omdrejningspunkt i hele sin karriere. Den erfaring bruger han i dag til at hjælpe andre frem.

Termas administrerende direktør Jens Maaløe står nu også i spidsen for Innovationsfonden. Og så fyldte han for øvrigt 60 år 10. januar. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved årsskiftet satte der sig en ny mand for bordenden i Innovationsfonden. Det statslige fond fik Termas topchef Jens Maaløe som ny kaptajn, og som dermed får en frontfigur, som en meget stor del af sit liv har haft begrebet innovation som omdrejningspunkt.

Til daglig leder Jens Maaløe Aarhus-virksomheden Terma, der er en tung international under-leverandør i blandt andet våbenindustrien med samlet set ca. 1.000 ansatte og en omsætning i milliardklassen.

Den 60-årige innovatør begyndte dog sin karriere mere beskedent. Han blev uddannet som ingeniør fra DTU og tog en ph.d. samme sted. Og den kom kom til at forme hans karriere. Emnet var nemlig radarteknologi – og samarbejdspartneren var Terma.

Jens Maaløe foretog dog herefter et karrieremæssigt sving. Først ind i NKT, herefter ind i Tele Danmark og endeligt ind i GN Store Nord, hvor han blev topchef for telesatsningen Nettest A/S.

Da var i de glade IT-dage før årtusindeskiftet, der sluttede brat, da dotcom-boblen bristede og trak tæppet væk under en skov af teknologiselskaber – deriblandt Nettest. Virksomheden blev på toppen vurderet til 42 mia. kr. I 2002 blev den solgt til en kapitalfond for én symbolsk krone.

Skuffelsen knækkede dog ikke Jens Maaløe. Terma så nemlig sit snit til at hente sin tidligere ph.d.-samarbejdspartner ind som ny topchef, og de efterfølgende år sendte han Terma på vækstkurs, der dog blev noget udfordret af finanskrisen.

Men nu har Jens Maaløe fået tid til at se på andet end Termas nøgletal. Fra årsskiftet afløste han Jørgen Mads Clausen som bestyrelsesformand for Innovationsfonden, og i den forbindelse er Jens Maaløe begyndt at blande sig i den offentlige vækstdebat. Blandt andet i en kronik i Berlingske torsdag sammen med netop Jørgen Mads Clausen, hvor de slår på tromme for, at der skal være højere ambitioner i dansk erhvervsliv.

»Inden for de seneste 30 år er der kun etableret tre af de virksom-heder, som i dag er blandt vores 100 største i Danmark. I Californien er tallet 39. Problemet er ikke, at vi mangler iværksættere, der tør etablere egen virksomhed. Problemet er, at så få af dem bliver drevet af mulighederne for at vokse og skabe nye produkter og processer,« skrev de og tilføjede:

»Vores fælles ambition må være, at vi med den rette tilgang, investeringer og motivation kan fostre de næste store danske virksomheder med potentiale til at komme i liga med Lego, Novo Nordisk, Carlsberg, Grundfos, Mærsk og de andre store danske flagskibe.«

Ambitionerne ser ikke ud til at mangle for Jens jens Maalø – hvad enten vi taler om Terma, Innovationsfonden eller fremtidens danske erhvervsliv.