Innovationsfonden vil sætte dronerne fri

Syddansk Universitets dronecenter har fået 10 millioner kroner af Innovationsfonden til at forske i at udvikle droner, som sikkert kan flyve frit, uden at piloten kan se sin drone. Projektet har et enormt potentiale, lyder det.

Innovationsfonden har givet Syddansk Universitets droncenter 10 millioner kroner til at forske i pilotløse droner. REUTERS/Steve Marcus Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVE MARCUS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis en drone i dag flyver ud af pilotens synsfelt, bliver den ubrugelig.

Men snart kan det billede ændre sig, idet Innovationsfonden har pumpet 10 millioner kroner i et nyt forskningsprojekt, »Free the Drones«, som Syddansk Universitets dronecenter skal stå for.

Projektet handler i al sin enkelhed om at udvikle dronerne, så de sikkert kan flyve frit, også uden at være styret af en pilot. Lykkes den ambition, kan det blive begyndelsen på en ny æra inden for erhvervslivet, hvor droner kan bruges til en lang række kommercielle formål.

»Vores mål er at udvikle teknologier, som skal få dronerne til at navigere sikkert. Vi vil udstyre dronerne med et sikkerhedssystem, så de selv kan styre udenom forhindringer i luften, og de skal udstyres med et pålideligt kommunikationslink med operatøren på jorden,« siger lederen af SDU’s dronecenter, Brad Beach.

Kan blive gavnligt for miljøet

Af sikkerhedsmæssige årsager skal piloten i dag kunne se sin drone, så han kan styre den udenom forhindringer.

»Men hvis vi kan gøre dronerne i stand til selv at navigere, så har de et kæmpe potentiale til at kunne løfte en bred vifte af opgaver,« lyder det fra Brad Beach.

En fritflyvende drone kan for eksempel kontrollere, om skibe lever op til gældende miljøkrav. Skibe skal bruge en mere miljøvenlig olie, når de sejler tæt på kyster, men i dag har myndighederne ikke mulighed for at kontrollere, om skibene lever op til miljøkravene.

- Når vi først har gjort dronen så sikker, at den kan sanse og undgå forhindringer i luften, så vil vi vise vores forskningsresultater ved at bruge droner til miljøovervågning. Udover den nye teknologi vil dronen også blive udstyret med sensorer, som kan analysere røgen fra skibets skorsten. Derved kan man nemt og sikkert afsløre, om skibet sejler på miljøvenlig olie, forklarer Jon Knudsen fra Explicit, som er partner i projektet.

Inspireret af flagermus

Forskerne på Syddansk Universitet har hentet inspiration i dyreriget for at kunne klæde dronerne på til selv at styre udenom træer og huse. De har nemlig studeret flagermusenes unikke evne til at navigere efter ekkolokalisering.

Flagermusen udsender ultralydsskrig. Når lydbølgen rammer for eksempel et træ eller en anden flagermus og kastes tilbage, ved flagermusen, hvor tæt den er på genstanden. På den måde undgår den flyve direkte ind i træet.

»Det er unikt, at vi kigger på bio-inspireret robotteknologi til at løse et problem, som har hele verdens bevågenhed. Der er et kæmpe potentiale i udviklingen af droner,« siger Brad Beach.

En undersøgelse fra Oxford Research peger på, at hvis Danmark bliver førende inden for udvikling af droneteknologi, kan det skabe 12-15.000 arbejdspladser i landet.