Innovation kræver global tankegang

Med knap to år på bagen har Tradeshift hentet omkring 200 millioner kroner i venturekapital. De skal understøtte virksomhedens etablering i USA og styrke produktudviklingen med en fordobling af medarbejdere.

Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er voldsomt udansk. Det siger han selv. Christian Lanng, der som dansk it-iværksætter står i spidsen for virksomheden Tradeshift, der med knap to års levetid allerede har hentet omkring 200 millioner kroner i venturekapital.

Selv om ideen til Tradeshift er født i Danmark. Udviklet i København i en kælder på Østerbro og i dag leder efter nye lokaler, fordi virksomheden er ved at vokse ud af det nuværende kontor ved Nørreport i København. Så har iværksætterne bag forretningen egentlig aldrig tænkt særligt dansk, som administrerende direktør Christian Lanng beskriver det:

"Vi har en kæmpe tro på, at vi kan ændre verden. Det er ekstremt udansk ikke bare at tro det, men også sige det og mene det", lyder det fra it-iværksætteren, der samtidig svarer på spørgsmålet, om man kan få tilført 200 millioner kroner i kapital for det.

Ja, er svaret. Delvist. Og så er det kombineret med en internetbaseret platform, der i stil med Facebook forbinder virksomheder, og gør det muligt for dem at gennemføre elektronisk fakturering til virksomheder og det offentlige. Den har virksomheden Tradeshift hentet massiv opmærksomhed med i det globale techmiljø. Samtidig med, at Tradeshift har tiltrukket interesse hos ventureselskaberne.

Læs flere artikler i serien:

Ventureinvesteringer i historisk lavt niveau

Kapital sætter strøm til udviklingen

I konkurrence med kompetente kræfter

For få uger siden kunne iværksættervirksomheden annoncere, at to nye investorer - de russiske venturefonde Kite Ventures og Ru-Net - sammen med den eksisterende investor Notion Capital havde investeret omkring 100 millioner kroner i virksomheden, som dermed sammenlagt har hentet kapital på 200 millioner kroner efter halvandet år på markedet med platformen.

Den kapitaltilførsel kommer på flere måder til at spille en afgørende rolle for virksomhedens fremtidige innovationsevne. Og her er kodeordet globalisering.

"Innovation er en global størrelse. Hvis du ikke har et globalt perspektiv, kan du ikke skabe noget, der er innovativt. Som dansk it-iværksætter konkurrerer du med kompetente kræfter fra Kina, USA og andre lande, hvor du skal regne med, at der er nogen, der arbejder i samme baner som dig", siger Christian Lanng.

Udviklingen foregår i Danmark

Tradeshift forventer ved indgangen til 2012 at etablere kontor i San Fransiscos it-iværksætter-miljø Silicon Valley, hvorefter næste skridt bliver at indtage Asien. Det er virksomhedens største markeder pt.

"Danmark udgør en meget lille del af de markeder, vi allerede er til stede på målt på antallet af virksomheder. For os handler innovation også om at være til stede i de markeder, hvor vores platform anvendes. Første step er USA, hvorefter vi forventer at se mod Asien", siger Christian Lanng om de fremtidige ekspansionsplaner for Tradeshift, der ud over København i dag er etableret i London, Paris, Frankfurt og Amsterdam.

Virksomheden forventer at fordoble antallet af medarbejdere fra det nuværende antal på 60 til 120 i 2012, og selv om virksomheden i dag beskriver sig som en global spiller, vil udvidelsen af medarbejderstaben ud over USA i høj grad også komme til at ske i Danmark. Her foregår hovedparten af Tradeshifts softwareproduktion i dag.

"Vi har et globalt produkt, og vi er en global virksomhed med 18 forskellige nationaliteter blandt vores 60 medarbejdere, men vi er ikke ved at rykke virksomheden ud af Danmark. Her er en god pipeline af personer med tekniske kompetencer, der er vigtige for vores udvikling. Faktisk leder vi efter nyt kontor, fordi vi er ved at vokse ud af det nuværende", lyder det fra Christian Lanng.

Ny feature på vej

Lige nu arbejder udviklerne hos Tradeshift på en ny feature, der skal fungere som en slags factoring-model, hvor virksomheder ikke behøver at vente flere uger på, at kunderne betaler, men hvor de kan hente tilgodehavendet hos finansieringsselskaber med det samme. Konceptet kalder Tradeshift for Instant Payment - eller straksbetaling, der sker på baggrund af den enkelte faktura og kundens kreditvurdering.

Den nye løsning er indtil videre lanceret i betaversion (et endnu ikke færdigudviklet værktøj målrettet særligt inviterede brugere, red.) til testbrugere blandt de engelske virksomheder, der i dag benytter platformen. Christian Lanng forventer, at værktøjet rulles ud til de resterende brugere inden for de kommende seks måneder.

Tradeshift tidslinje
  • 2009: Virksomheden Tradeshift stiftes af Christian Lanng, der er administrerende direktør for virksomheden, sammen med Mikkel Hippe Bruun og Gert Sylvest. Christian Lanng og Mikkel Hippe Bruun har en baggrund i IT- og Telestyrelsen som ansvarlige for udviklingen og udrulningen af det offentliges system til e-fakturering Nemhandel – og har i den forbindelse arbejdet sammen med Gert Sylvest som eksterne partner fra it-virksomheden Accenture.
  • 2009: En opdatering i mikrobloggingtjenesten Twitter, hvor iværksætteren og investoren Morten Lund efterspørger hjælp fra personer, der har forstand på software til det offentlig, skaber kontakt mellem ham og Christian Lanng, der taler videre om ideen om en online faktureringsportal til virksomheder. Senere rykker Tradeshift ind i Morten Lunds kælder, hvor de arbejder på udviklingen, indtil virksomheden flytter kontoret til Nørreport i København.
  • Maj 2010: Lancerer platformen Tradeshift, der er en elektronisk faktureringsplatform, hvorfra virksomheder kan sende fakturaer til det offentlige og andre virksomhedsbrugere. Den lanceres i første omgang i England, Danmark og Tyskland.
  • Oktober 2010: Den amerikanske betalingstjeneste Paypal investerer omkring 80 millioner kroner i Tradeshift.
  • November 2010: Tradeshift kåres af det anerkendte it-medie Techchrunch.com som den bedste it-iværksætter-virksomhed i Europa i kategorien »business-startup«. Siden har virksomheden høstet flere lignende anerkendelser i både danske og udenlandske techmedier.
  • Maj 2011: Ventureselskab Notion Capital skyder omkring 37 millioner kroner i Tradeshift.
  • Oktober 2011: Tradeshift henter yderligere cirka 100 millioner kroner hjem venturekapital. Denne gang fra to russiske aktørere, Kite Ventures og Ru-Net samt den eksisterende investor Notion Capital. Med den kapitalindsprøjtning når Tradeshift en værdi på cirka 750 millioner kroner.
  • November 2011: Faktureringsplatformen, der fungerer i stil med Facebook, hvor virksomhederne kan kommenterer og stille spørgsmål, er i dag rullet ud i 190 lande og har koblet omkring 60.000 virksomheder på som brugere.