Inkassosager ryster virksomheder

Antallet af inkassosager er langt mere end fordoblet fra 2006 til i dag, og det får ventetiden op på over 100 dage. Ventetiden er dyr for virksomhederne.

Især små virksomheder bliver svækket af stigende ventetider, fordi antallet af inkassosager er stærkt stigende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Mange og lange inkassosager får flere virksomheder til at opgive at få deres penge retur. Andre indgår forlig, men løsningen er uholdbar, lyder meldingen fra Håndværksrådet.

Eksempelvis kører vvs-installatør John Frederiksen, der ejer R. Neubert & Søn på Frederiksberg i øjeblikket 15 inkassosager, og mange af sagerne har kørt i et år.

”Det er frustrerende, når folk ikke betaler til det, de har bestilt,” siger han til Børsen.

Steget eksplosivt
For de stigende ventetider ved inkassokontoret svækker især de små virksomheders økonomi på et tidspunkt, hvor mange i forvejen er svækket på grund af finanskrise.

”For en lille virksomhed kan ti kunder, der hver skylder 10.000 kroner, være meget alvorligt for virksomheden,” siger jurist i Håndværksrådet, Jeppe Rosenmejer.

De seneste tal fra Domstolsstyrelsen viser, at antallet af inkassosager er steget eksplosivt. I 2006 var antallet på 15.149 sager, mens tallet røg op på 36.663 i 2008. Det går ud over ventetiden på inkassokontorerne, hvor ventetiden i første kvartal af 2007 røg op på 84 dages ventetid i gennemsnit.

Nu anbefaler Håndværksrådet virksomhederne at søge forlig.

I Domstolsstyrelsen beklager man den længere sagsbehandling, men ifølge kommunikationschef i Domstolsstyrelsen Emil Melchior, bliver der allerede nu arbejdet på højtryk.