Injuriesager kan koste DR 8 mio. kr.

Skatteeksperter vurderer, at DR kan ende med at betale otte millioner kroner for to injuriesager, hvis DR også betaler journalisternes skat.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DRs omkostninger i to retssager, hvor seks journalister er dømt for injurier, risikerer at løbe op i over otte mio. kroner. Tallet fremkommer, hvis DR, ud over bøder og sagsomkostninger, også betaler journalisternes skat og idømmes bøde efter kildeskatteloven. Det vurderer to skatteeksperter.

Berlingske fortalte tirsdag om to sager, hvor DR-journalister i 2011 og 2014 blev dømt for injurier efter straffeloven. Sagen fra 2011 vedrører Rigshospitalet og overlæge Jens Benn Sørensen. Her dømte Østre Landsret den nuværende chef for DR Dokumentar, Steen Jensen, og kollegaen programvært Mette Frisk for fejlagtigt og mod bedre vidende at beskylde dem for at fejlbehandle patienter.

Den anden sag vedrører en af TV-Avisens værter Kåre Quist, som i et Kontant-program i foråret sammen med tre kolleger blev dømt i Østre Landsret for i strid med sandheden at beskylde Boligadministratorerne A/S for fup og snyderi.

De to sager har tilsammen kostet DR 3,6 mio. kr., fordi DR har betalt bøder, erstatninger, sagsomkostninger til modparten samt egne advokatregninger for journalisterne.

Må gerne betale skat for medarbejdere

I sommer fastslog Skatterådet, at journalister, der har overtrådt straffeloven, skal beskattes af de beløb, som arbejdsgiveren betaler for dem i bøder og sagsomkostninger. Skatterådets svar blev i går bekræftet af skatteminister Benny Engelbrecht (S), som utvetydigt gav Skatterådet ret.

Ifølge DRs juridiske chef, Peter Skov, vil DR betale skatten for den enkelte journalist:

»Hvis Skatterådet fastholder, at journalister skal betale skat af bøder og omkostninger i straffesager, så betaler vi deres skat,« sagde han for nylig til Journalisten.dk.

DR har dog stillet Skatterådet et nyt spørgsmål og håber på at få rådet til at ændre holdning.

Ifølge skattemininster Benny Engelbrecht er DR velkommen til at betale journalis­ternes skat:

»Der er intet til hinder for, at arbejdsgiveren vælger at dække det fulde beløb. Det er et spørgsmål mellem arbejdsgiver og arbejdstager, som jeg selvfølgelig ikke vil blande mig i,« siger skatteministeren til Journalisten.dk.

Men det vil koste DR yderligere licensmidler.

»Hvis DR betaler de ansattes skat, er det en væsentlig forøgelse af de omkostninger, som DR må udrede som følge af sine ansattes strafbare handlinger,« lyder det fra advokat og medieretsekspert Michael Christiani Havemann, som har ført de to sager for Rigshospitalet og og Boligadministratorerne A/S.

Han har beregnet, at DRs samlede omkostning for de to injuriesager kan løbe op i ca. otte mio. kr. Det skyldes, at DR yderligere må betale medarbejderne omkring 4,3 mio. kr., for at de kan råde over de ca. 1,9 mio. kr., de formodes at skulle betale i skat.

DR kan straffes med bøde

To skatteeksperter, Torben Bagge, som er partner i det aarhusianske advokatkontor Tommy V. Christiansen, og Frode Holm, som er partner i skatterådgivningsfirmaet Revitax, nikker til regnestykket.

»DR-medarbejdere formodes at betale topskat allerede. Derfor er det rimeligt at anslå, at de vil blive trukket omkring 55 pct. i skat af de beløb, som DR betaler for dem til bøder og omkostninger,« siger han.

Torben Bagge erklærer sig enig i den vurdering.

Oven i bøder, sagsomkostninger og skatter for deres journalisters injuriesager, risikerer DR også selv at få en bøde, vurderer begge eksperter.

»I det konkrete tilfælde vil DR kunne straffes med bøde efter kildeskatteloven for den manglende indeholdelse af skat, såfremt DR har handlet groft uagtsomt eller forsætligt. Efter praksis vil en sådan groft uagtsom overtrædelse af indeholdelsespligten blive straffet med en bøde af samme størrelse som det manglende indeholdte beløb,« siger Torben Bagge.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar til skatteeksperternes vurdering fra DRs juridiske chef, Peter Skov, eller den ansvarlige direktør for DR Danmark, Anne-Marie Dohm.