Ingeniørmangel bremser offshore-eventyr

Vækstraterne blæser i vejret for den danske offshore-industri, men mangel på kvalificeret arbejdskraft og ingeniører kan dog vise sig at sætte en effektiv stopper for et potentielt væksteventyr.

Foto: Henning Bagger. Meget store projekter inden for olie og gas skal realiseres inden for få år, og frem til 2020 skal der i Europa investeres 1.000 mia. kroner i vindmøller ude på havet.
Læs mere
Fold sammen

Den boomende danske offshore-industri risikerer at måtte sige nej til lukrative opgaver, fordi det ikke er muligt at skaffe de rette medarbejdere inden for olie/gas- og vindindustrien.

»Det kan godt være, at ledigheden er stigende i Danmark, men for offshore-industrien er det største problem, at man ikke kan få de rette folk,« fortæller tidligere DONG-direktør Anders Eldrup, der er nytiltrådt formand for Danish Offshore Energy.

Han repræsenterer en branche i vild vækst. Meget store projekter inden for olie og gas skal realiseres inden for få år, og frem til 2020 skal der i Europa investeres 1.000 mia. kroner i vindmøller ude på havet.

Kampen om at hente de rigtige ansatte er gået ind, og de danske virksomheder kæmper allerede med manglen på ingeniører og specialister.

Sidste år oprettede Rambøll 200 nye stillinger, men mangler stadig 50 nye folk til særligt offshore-området. DONG Energy mangler ingeniører til både vindprojekter samt olie- og gasforretningen. Hos Maersk Oil mærker man ligeledes udfordringerne med at skaffe tilstrækkeligt med ingeniører. Det betegnes som en af hovedudfordringerne for selskabet de kommende år. Her er der ikke kun tale om ingeniører, men folk med en lang række forskellige kompetencer inden for offshore.

Det mærker man også hos A.P. Møller - Mærsks boreselskab, Maersk Drilling, der står foran at skulle ansætte omkring 3.000 nye medarbejdere de kommende år, hvor man får leveret en hel serie af nye rigge og skibe. Udover omkring 150 ingeniører har Maersk Drilling også brug for navigatører, kaptajner og selve borepersonalet. Konkurrencen er så hård, at Maersk Drilling forventer at miste omkring 1.000 ansatte til konkurrenter over de næste fem år.»

Konsekvensen for virksomhederne er i første omgang, at konkurrencen om medarbejdere bliver hårdere og det presser den danske konkurrenceevne. Vi ser, at flere virksomheder allerede nu må prioritere projekter og i sidste ende vil aktiviteten falde, hvis man ikke kan få den fornødne arbejdskraft,« siger Martin Næsby, direktør i brancheorganisationen Olie Gas Danmark.