Ingeniører tordner frem i udlandet

Danske ingeniørfirmaer henter nu mere omsætning ude end hjemme. Nye danske skatteregler og gældsproblemer sydpå dæmper eksportvæksten, mens norsk olieboom trækker opad.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingeniørbranchen rundede i 2011 et skarpt hjørne, for lidt mere end halvdelen af omsætningen stammede enten fra eksport fra Danmark eller fra salg i udenlandske datterselskaber. 51 procent udgjorde det samlede udenlandske salg ifølge Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), som også har hævet sit skøn for ansatte hos udenlandske døtre.

»De store som Rambøll, Cowi og Niras har selskaber i adskillige lande, men også flere mellemstore har etableret sig i udlandet,« siger administrerende direktør Henrik Garver til Berlingske Business.Ifølge endnu ikke offentliggjorte tal vurderer brancheforeningen, at der er 11.200 ansatte i udenlandske afdelinger af danske ingeniørhuse mod hidtil 10.500. Herhjemme har ingeniørerne cirka 12.000 på lønningslisterne.

Skandinavisk succes

Norge står øverst på eksportlisten mange steder i kraft af den høje, oliefinansierede vækst, kombineret med lokal mangel på en række ingeniørkategorier som tidligere omtalt af Berlingske Business.

Se billedserie:

Også Sverige er ifølge Henrik Garver interessant, hvorimod et andet nærmarked, Storbritannien, er ved at slanke de offentlige budgetter og kæmper med lav økonomisk vækst.

Bliv tilmeldt Berlingske Business-nyhedsbrev om byggeri og ejendomme


De to skandinaviske nabolande er blandt andet i gang med store sygehusprojekter, og særligt Norge har fuld fart på byggesektoren og dertil mange anlægsprojekter.Som omtalt i Berlingske Business har blandt andre Cowi og Atkins Danmark vundet en række bane- og vejprojekter i de to nabolande, og en stor del af regnearbejdet bliver udført fra Danmark.Store dele af Sydeuropa kører derimod på lavt blus på grund af de store gældsproblemer, og Mellemøsten med de mange opstande og oprør er ifølge Henrik Garver »nedtonet« i øjeblikket.

Eksport af energividen


Branchedirektøren tvivler også på potentialet for Afrika, men det gælder ikke for hele den danske rådgiverbranche. Niras er nemlig, som omtalt i Berlingske Business, i gang med at optrappe sine aktiviteter i den sydlige del af kontinentet, blandt andet med flere havneprojekter.

Henrik Garver fra FRI tror snarere på forbedrede eksportmuligheder i Asien og Nordamerika, der generelt har mere damp under de økonomiske kedler end Europa.

I flere lande er dansk viden om energi i højsædet, og når eksempelvis en af de mange kinesiske millionbyer beslutter at skifte varmesystem, så skal der altså bruges nogle ingeniørtimer – og netop inden for fjernvarme er Danmarks blandt klodens førende.

Skærpet skat

En kun få uger gammel konjunkturmåling blandt FRI-medlemmer varsler dog færre eksportordrer, og det skyldes ifølge FRI forårets skattereform. Den har vakt ramaskrig i erhvervslivet, fordi den øger skatten for udstationerede danskere.

Det er virksomhederne nødt til at indregne som forhøjede omkostninger på deres tilbud, og "derfor kan vi allerede nu aflæse en klar negativ effekt,« lyder det fra de rådgivende ingeniører.

Ingeniørfirmaerne henter omkring 60 procent af omsætningen fra bygge- og anlægsopgaver, og yderligere knap 30 procent fra opgaver om miljø og energi.

KØB ADGANG TIL HELE BRANCHEANALYSE HER