Ingeniører tegner udenfor landestregerne

Danske rådgivende ingeniører har efterhånden opbygget sig et flot renommé internationalt, hvor de i stadig stigende grad betros med projekter på udenlandsk grund. I en ny analyse fra Berlingske Research fremgår det, at især de største danske ingeniørhuse ser mod udlandet for tykkere ordrebøger- og dermed også omsætning.

Foto: Niels Ahlmann Olesen. Ingeniør- og rådgivningsvirksomheden NIRAS oplever vækst i antallet af opgaver for Danida i u-landene.
Læs mere
Fold sammen

Mens industrien har kronede dage, står danske rådgivende ingeniører over for en udfordring. De er ved at løbe tør for danske ingeniører, og den problemstilling omgås nu blandt andet ved at opkøbe datterselskaber i lande, hvor arbejdskraften er lettere tilgængelig.

Og det giver sig til kende i de største ingeniørvirksomheders omsætningsgenerering. Der er således stor forskel på, hvor meget af virksomhedernes omsætning, der kommer fra projekter på dansk grund.

NIRAS Gruppen er med næsten 80 procent nummer et blandt de udvalgte virksomheder, når det kommer til omsætning fra danske projekter. I den anden ende ligger Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomhed, Rambøll, hvor lidt over 30 procent af omsætningen stammer fra løsninger i Danmark.

Herunder ses to grafikker, som viser henholdsvis hvor meget virksomhedens udenlandske projekter omsætter for og hvor stor en andel af den samlede omsætning de bidrager med. Informationerne er fundet i årsrapporterne hos de fem største virksomheder i Berlingske Business' brancheanalyse.