Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I disse dage nyder hun sammen med atleter og tilskuere frugterne af mere end 100 mandeårs kraftpræstation - kulminerende i en OL-park med en høj grad af alternative løsninger som kantstene af genbrugsplast, midlertidige faciliteter bygget af moduler samt verdens mest bæredygtige broer, der tager højde for både dyre- og menneskeliv i og omkring floden Lea, der skærer gennem OL-området.
»En fantasisk opgave, hvor alle løsninger har krævet nytænkning, og hvor vi har gjort mange vigtige erfaringer til gavn for fremtidens bæredygtige byggeri,« siger Dorte Rich Jørgensen om opgaven.
OL-byen er en foreløbig kulmination på en international karriere med base i England, der tog sin begyndelse på Oxford University i 1989. Det er opfyldelsen af en idealistisk tilgang til »learning legacy«, som betyder meget for Dorte Rich Jørgensen, der ved siden af topposten i Atkins bestrider en professorstilling ved Royal Acamdemy of Engineering.
Medaljedrømme
Endelig er arbejdet en opfyldelse af danskerens ungdommelige OL-drømme, der tog form i den danske håndboldmesterskabsrække i 1980erne.Dorte Rich Jørgensen er født og opvokset i Ølgod. Hun spillede håndbold i Tarm og selv om hun i 1989 havde en sportslig karriere indenfor rækkevidde, trak de mere håndfaste perspektiver i en ingeniøruddannelse. Først til Aarhus og siden til Oxford for at specialisere sig i energieffektivitet. Her fik den unge dansker øjnene op for universitets basket-hold som gengældte blikket, og i 1993 blev hun engelsk mester med holdet, der talte flere OL-atleter. Ingeniørkunsten vandt dog igen og førte hende videre til ingeniørvirksomhederne Capita Symonds og Arup inden hun i 2006 fik titlen Sustainability Manager hos Atkins Infrastruktur-team.
»Da vi vandt OL-opgaven, var det som om ringen sluttede. Jeg har jo realiseret min drøm som boldpige fra Jylland. Tænk at få lov til at dyrke et projekt, der både er så stort og som samtidigt er centreret om sport,« siger Dorte Rich Jørgensen, der om det færdige resultat siger:
»Det føles som, at vinde guld med mit hold«. I dag holder hun de personlige sportsudfoldelser på »almindeligt træningsniveau«, men selv om ingeniørkunst ikke er en OL-diciplin, tvivler hverken Atkins eller Dorte Rich Jørgensen på, at OL-parken får betydning for miljøvenligt byggeri i hele verden.