Ingen vil købe en bid af Nokia

I tolv måneder har fællesselskabet Nokia Siemens Networks, som er verdens næststørste leverandør af mobilanlæg, forsøgt at finde investorer. Nu skal der spares.

Nokia Siemens Networks har ikke kunnet finde en kapitalfond, der ville betale den rette pris for at blive medejer af selskabet, som er verdens næststørste på sit område. Arkivfoto: Markku Ulander, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu et hårdt slag har ramt den finske mobilgigant Nokia, efter at det onsdag måtte opgives at sælge en aktieandel i det selskab, som Nokia driver sammen med det tyske industrikonglomerat Siemens, til en kapitalfond. I stedet venter nu nye fyringer.

Nokia ejer sammen med Siemens hver halvdelen af Nokia Siemens Networks (NSN), som er verdens næststørste leverandør af mobilt udstyr fra master til dimser. NSN er stiftet i 2007 men har hård konkurrence fra især svenske Ericsson, der er verdens største, og de to kinesiske kæmper Huawei og ZTE.

Ingen vil betale prisen

Værdien af Nokia Siemens Networks vurderes til syv-otte milliarder euro (52-59 milliarder kroner), men det mente investorerne øjensynligt ikke, at det var værd. Forhandlingerne har stået på i tolv måneder, og imens er NSNs salg skudt i vejret, fordi der investeres heftigt i teknologisk udbygning af mobilnettene verden over.

De to ejere har fyret tusinder, siden de lagde deres to afdelinger sammen for fire år siden. I en pressemeddelelse siger NSNs topchef, Rajeev Suri, at »Nokia og Siemens har gentaget deres engagement og fortsætter med at være stærke støtter for Nokia Siemens Networks«, som har hovedkontor hos Nokia i Espoo, Finland, men arbejder i 150 lande.

Siemens har givet udtryk for, at tyskerne på et tidspunkt trækker sig ud af samarbejdet, og Nokia har også tidligere udtrykt, at man hellere vil koncentrere sig om selve telefonproduktionen.

Fyringer truer

Her er Nokia imidlertid hårdt presset på mobilfronten og ventes denne sommer overhalet af sydkoreanske Samsung, som dermed bliver verdens største mobilproducent. Oveni er Nokias markedsværdi halveret siden februar, hvor den nye topchef, canadiske Stephen Elop, annoncerede, at Nokia dropper sin egen telefonsoftware og i stedet lægger Microsofts Windows Phone på. I maj måtte Nokia meddele, at man er ude af stand til at give et kvalificeret bud på, hvordan regnskabsåret 2011 ender.

Nokia Siemens Networks vil nu »tage yderligere skridt til at forbedre selskabets konkurrenceduelighed som en selvstændig enhed«. Dette tolkes af analytikere som nye fyringsrunder.