Ingen slipper for ny digital signatur

Når den nye digitale signatur, NemID, slippes løs i juli, bliver alle netbankkunder tvunget til at bruge løsningen. NemID er ét login til alle nettjenester.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle danskere med netbank skal inden for få måneder vænne sig til en ny måde at logge på, når de skal tjekke de private finanser.

Fra juli til november skifter samtlige danske banker nemlig til den nye officielle digitale signatur i Danmark, NemID, og det bliver ikke muligt at beholde sin nuværende måde at logge ind på.

- Banksektoren vurderer, at der er behov for en opgradering af netbanksikkerheden. Det får vi nu, og det er også til glæde for kunderne, siger kommunikationschef Jette Knudsen fra DanID, som står bag NemID.

Den nye løsning betyder, at der ikke skal installeres filer på computeren, da NemID udelukkende består af et brugernavn, en adgangskode og et lille lamineret nøglekort til tegnebogen.

- Nøglekortet betyder, at man populært sagt har noget i både hovedet og i hånden. Det gør det rigtigt svært at lave de klassiske internetangreb, hvor der er nogen, som lægger spyware ned på computeren og aflurer dine koder, forklarer Jette Knudsen.

Hun understreger, at baggrunden for NemID også skyldes, at bankerne og det offentlige er blevet enige om, at det er godt for landet med en enhedsløsning, hvor man kan tage rutinen fra ens netbank med over i den offentlige sektor.

Ud over netbanken giver NemID adgang til selvbetjening på offentlige hjemmesider som skat.dk.
Det er også idéen, at virksomheder kan tilbyde deres kunder at bruge NemID på deres hjemmeside. Men hos teleselskabet Telmore er de ikke begejstrede.

- Vi synes ikke, at en løsning med et lamineret papkort med 148 koder matcher den digitale udvikling, vi ser i øjeblikket, siger pressechef i Michael Koch.

Lektor ved IT Universitetet Carsten Schürmann er enig i, at det virker antikt og mere ufleksibelt med et nøglekort, men pointerer, at sådan en løsning kan være nødvendig for stoppe kriminelle på internettet.

- Det kan forekomme lavteknologisk og bøvlet. Men det ekstra element, som kommer med nøglekortet, løfter sikkerheden til det dobbelte, siger Carsten Schürmann.

Han pointerer, at systemet allerede er velkendt og veltestet i andre europæiske lande.

- Tyskerne har længe kørt med et system som dette for netbankerne. Og her er folk glade for det, siger Carsten Schürmann.

Hos IT- og Telestyrelsen, som har udviklet NemID sammen med PBS, forventer man da også, at inddragelsen af netbankerne bliver lokomotiv for, at digital selvbetjening bliver den foretrukne form for selvbetjening, når danskerne skal i kontakt med det offentlige.

Målsætningen er, at de første tre millioner danskere inden nytår har fået et NemID.

/ritzau/