Ingen priskrig på supermobilnet

Teleselskaberne vil ikke forære adgangen til de kommende supermobilnet, 4G, væk, som det sker nu med mobilt bredbånd. Der går mindst to år, før alle danskere kan være med, fordi de gamle mobilnet endnu ikke må genbruges.

Når danskerne i løbet af foråret får adgang til superhurtig internetforbindelse over mobilnettet, er der udsigt til hård priskonkurrence - men det bliver ikke til spotpris, og der vil mindst gå to år, før hele Danmark kan lege med.

Nordens største teleselskab, Telia, åbnede i december 2009 verdens første såkaldte 4G- eller LTE-mobilnet i Oslo og Stockholm - en ny teknologi, som betyder langt hurtigere hastigheder, men især langt hurtigere reaktionstid, når man klikker.


»Vi vil gå vældigt aggressivt ind i Danmark, men man kommer til at betale en højere pris for at være med på 4G, lige som man gør i Sverige og Norge. Ingen i branchen har råd til, at priserne fortsætter sådan nedad, og der bliver definitivt ikke tale om ubegrænset dataadgang,« fastslår Telia-koncernens ansvarlige for alle mobiltjenester, direktør Tommy Ljunggren.

Alle fire danske mobilselskaber med egne net - TDC, Telia, Telenor og »3« - arbejder i øjeblikket på at gøre de nuværende og kommende mobil-master og -antenner klar til også at kunne klare 4G. Alle ventes at være klar til at lukke andre end testkunder ind til foråret. Men skulle en af konkurrenterne forsøge at overhale indenom og åbne før tid, er Telia klar.

»Vi kan åbne for alle når som helst, men vil gerne vente, til vi har en lidt større udbygning, så også indendørsdækningen, som har været udfordringen tidligere, også bliver god,« siger Tommy Ljunggren.

Et storbyfænomen

Til at begynde med bliver 4G et storbyfænomen - nærmere bestemt København, Århus, Odense og Aalborg. For de 4G-frekvenser, som de fire teleselskaber i maj betalte én milliard kroner for, er kortrækkende. Først 1. maj 2011 må nogle af de eksisterende frekvenser også bruges til 4G, og det varer helt til 2012, før det absolut landsdækkende GSM-mobilnet må bruges. Først da kommer 4G helt ud.

»Vi kunne have alt på plads allerede næste år. I stedet bliver det næsten to år efter, at Norge og Sverige gør det samme,« konstaterer Tommy Ljunggren undrende.


Der er endog rigtigt god økonomi i de nye net.

»Det er ikke et mareridt at bygge et mobilt bredbåndsnet. Vi har en god forretningsplan, for op mod 80 procent af de dyre master og antenner kan genbruges. Faktisk er det langt lettere at sætte 4G-net op, end jeg forventede. Faktisk er det nok det letteste i forhold til 2G og 3G, nok fordi der ikke - endnu - er tale med i nettet,« siger Telia-direktøren.

Eksplosionen i brug af mobilt bredbånd betyder, at datatrafikken fordobles hvert år. Hvor man i gennemsnit bruger halvanden gigabyte data om måneden nu, ventes forbruget i 2014 at være på 12 gigabyte.

Han vil ikke ud med, hvad priserne bliver i Danmark. I Sverige sælges 4G-abonnement til 99 svenske kroner om måneden ved laveste hastighed på seks megabit i sekundet og én gigabyte data, mens man kan købe en hastighed på op til 80 megabit og 30 gigabyte data om måneden for 400 svenske kroner samt adgang til Telias trådløse Home Run-net.

»Det bliver nok noget lignende i Danmark,« siger han dog, selv om de meget kortere tider, som teleselskaberne må binde kunderne i Danmark, volder hovedbrud, når pengene skal tjenes hjem.

De nye supermobilnet vil dog næppe flytte masser af kunder.

»LTE er blot et spørgsmål om kapacitet. Det drejer sig ikke om en helt ny måde at gøre tingene på, som da man gik fra GSM til 3G. Det er blot en mere priseffektiv datatrafik,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.