Ingen penge for at få fart på

Videnskabsministeren har ikke en krone i baglommen, når han snart søsætter den bredbåndskomité, som skal lægge en plan for at få Danmark op på internationalt førerniveau. Men komitéen kan give staten problemer med den planlagte auktion over nye og kraftigere mobilnet – og det kommer ikke på tale at dele dem gratis ud.

Staten har ikke sat penge af til at få Danmark op i fart, og paradoksalt nok kan arbejdet for at lave en landsdækkende plan betyde, at ingen tør byde på kommende, hurtigere mobilnet. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Modsat hvad mange regner med, følger der ikke en check med, når videnskabsminister Helge Sander (V) inden for de nærmeste dage udpeger de mennesker, som i en ny bredbåndskomité skal lægge en plan for, hvordan Danmark kan genvinde sin teknologiske førerposition i verden.

”Nej, det er ikke meningen, at der følger en offentlig støtteordning med. Bredbåndskomitéen skal have helt frie hænder. Vi vil ikke blande os. Vi må se, hvad komitéen stiller med,” siger direktør Jørgen Abild Andersen fra IT- og Telestyrelsen til Business.dk.

Udpegelsen af komitéen ligger ene og alene i ministerens hænder. Han skal udpege de antageligt otte-ti mand, som inden årets udgang skal fremlægge en plan for, hvad der skal ske, og hvad der skal satses på i Danmark for at få Internet-hastighederne op – og have noget at bruge den ekstra fart til.

”Det er lige op over,” siger Jørgen Abild Andersen som svar på, hvornår komitéen udpeges.

Auktion ramt af uvished

Paradoksalt nok vil bredbåndskomitéen betyde problemer for myndighedernes planer om at sætte licenser til at drive nye og kraftigere mobilnet med 4G-teknologien.

Flere deltagere på den store Tele 2009-konference, som tirsdag samler toppen af den danske televerden i København, peger på, at statens ønske om at tjene nye penge ved at sælge nye mobillicenser allerede til november karambolerer med bredbåndskomitéen.

”Det er svært at forestille sig, at man i november vil byde, når man ikke ved, hvad komitéen spiller ud med sidst på året. Men det afhænger meget af, hvem der kommer med i komitéen, og at det ikke bliver en syltekrukke, hvor alle vil have støtte til netop den teknologi, som de tilbyder,” siger således en kilde til Business.dk.

Ingen gratis licenser!

Helge Sanders udmelding om, at staten forventer at tjene op mod to milliarder kroner ved en 4G-auktion har fået teleselskaberne helt op i det røde felt. De har allerede betalt en milliard for de nuværende 3G-licenser, som de årligt lægge 71 millioner kroner for, og vil have investeringerne hjem igen, før de rykker videre.

Formanden for den danske telebranche, Telias administrerende direktør Jesper Brøckner, kritiserede forleden i Business.dk, at teleselskaberne konstant skal malkes af staten og henviste til, at kun et selskab – TDC – har været i stand til at tjene penge.

Men der vanker ingen gratis licenser, siger myndighederne:

”Det er ikke Videnskabsministeriet eller IT- og Telestyrelsen, der bestemmer, hvad prisen skal være. Vi mener, at en auktion er et effektivt system. Vi kan ikke bare dele frekvenserne ud. Ved en auktion kan aktørerne så bestemme sig for, hvad de synes, at licenserne er værd,” siger IT- og Telestyrelsens direktør Jørgen Abild Andersen.