Ingen nåde til Danske Bank

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) vil holde de største banker i kort snor efter Berlingskes afsløring af det hemmelige nødberedskab til Danske Bank. Venstre kæmper imod.

Foto: Katrine Emilie Andersen. Erhvervs- og Vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) vil nu indføre krav til de danske banker. Men samfundet risikerer at betale en voldsom overpris for at sikre storbanker som Danske Bank ved en fremtidig krise, skriver Danske Bank i et høringssvar.
Læs mere
Fold sammen

Danske Bank gøres nu til centrum for et intenst opgør mellem regeringen og oppositionen om fremtiden for Danmarks største banker. Det er erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), som bruger Berlingskes afsløring fra i søndags af Nationalbankens hidtil hemmeligholdte støtte­beredskab og særbehandling til Danske Bank i 2008 og 2009 til at sætte fornyet fokus på, at de store banker udgør en risiko for Danmarks økonomi ved fremtidig en krisesituation:

»Jeg har noteret mig, at der er fornyet fokus på de danske SIFIers (systemisk vigtige banker, red.) betydning for samfunds­økonomien, herunder Danske Banks situation under den finansielle krise. Det er som bekendt min holdning, at de danske SIFIer er så store, at det kan påvirke samfunds­økonomien meget negativt, hvis de kommer i problemer. De seneste dages historie om, at Nationalbanken måtte oprette et særligt likviditetsberedskab for Danske Bank under finanskrisen, understreger dette,« lyder det fra ministeren. 

Debatten er højaktuel lige nu, fordi Folketinget efter sommerferien skal debattere, hvor strenge krav man vil stille til de seks danske penge- og realkreditinstitutter, der af et regeringsudvalg med professor Michael Møller i spidsen er defineret som for store til, at staten vil lade dem gå ned – og således har en implicit statstøtte i ryggen. Særligt Venstre og de Konservative har været fremme med budskabet om, at anbefalingerne fra SIFI-udvalget er strammere end i andre relevante lande. Netop Danske Banks balance udgør 195 pct. af det danske BNP, hvilket i Europa kun overgås af et par pressede cypriotiske banker. Derfor vil et krak i banken have uoverskuelige konsekvenser. 

»Jeg mener, at SIFI-udvalgets anbefalinger er afbalancerede og på linje med det arbejde, der pågår i andre relevante lande ,« understreger Annette Vilhelmsen i en mail.

I Venstre fastholder erhvervsordfører Kim Andersen, at kravene til SIFI-bankerne, som de er defineret nu, er for stramme:

»Hvorfor skal vi være de første til at indføre nye byrder til danske pengeinstitutter, der gør det sværere at investere og skabe jobs i Danmark?«


Også erhvervsordfører Brian Mikkelsen fra de Konservative begrunder sin modstand mod kravene med, at de kan hæmme væksten.

Danske Bank har ikke ønsket at gå ind i den politiske debat.