Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
For næsten hver anden dansker - nærmere bestemt 47 procent - betyder det, at de går langt uden om ejendomme, som har en 20-40 meter høj mobilmast som nabo, viser en meningsmåling, som analysefirmaet Interresearch har foretaget for Søndagsavisen. Kun 31 siger, at masten ikke har betydning for, hvor de køber bolig.
1.300 ansøgninger om nye master
Den danske telebranche har i øjeblikket næsten 1.300 ansøgninger liggende hos kommunerne for at få lov at sætte nye master op for at sikre, at der er dækning overalt i Danmark.
40 procent af de adspurgte i undersøgelsen frygter stråling fra mobilmasterne, mens næsten lige så mange begrunder deres nej med, at masterne er grimme at se på.
På en dag blev der samlet 600 underskrifter ind mod en 18 meter høj mobilmast, som skulle sættes i et villakvarter i Gladsaxe ved København, skriver avisen.
Oveni bliver boligerne mindre værd, hvis de har en mast som nabo, bekræfter direktør i Boligvurderingen.dk, Finn Christensen, der anslår værdiforringelsen til »mellem fem og 15 procent«.
Behov for endnu op mod 6.000 antenner
Der er godt 10.000 mobilantenner i Danmark lige nu, heraf er de 3.000 fritstående master. Men vurderingen er, at der er behov for yderligere 5.000-6.000 antenner i de kommende år for især at sikre mobil bredbåndsdækning. Heraf vil de 15 procent være nye master.
Tallet kan dog blive noget mindre, hvis mobilselskaberne får lov til at samarbejde og dele både master og net.