Ingen let vej i mål for Danske Bank-topchefen

Der er ingen nemme løsninger i Danske Banks forsøg på at blive attraktiv for kunder og investorer. Til gengæld kan der let opstå bump på vejen. Thomas Borgen passer f.eks. på udviklingen på det næststørste marked, Finland.

Danske Bank fremlagde tirsdag årsregnskab anført af topchef Thomas Borgen. Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fede tider er vendt tilbage i Danske Bank. Den opfattelse kan man let få, når man læser den mest positive version af bankens årsresultat. Indtægterne er oppe på ti pct., udlånene vokser, og banken lover tillige milliarder i udbyttebetalinger til aktionærerne. Danske Bank-topchef Thomas Borgen kunne måske blive fristet til at skåle i champagne med direktionskollegerne i bankens inderste gemakker i Holmens Kanal.

Men det er bestemt ikke det, som Danske Bank topchef Thomas Borgen vil gøre. I stedet venter et langt sejt træk, indtil banken er ligeså rentabel som de nordiske konkurrenter, og der er lang vej hjem. Men nu har banken sat tal og dato på sin reviderede målsætning: En egenkapitalforrentning »på mindst 12,5 pct. senest i 2018«.

Dykker vi lidt ned i Danske Banks regnskab, dukker der i 2014 betydelige udfordringer op. Der blev taget ni mia. kr. i nedskrivninger på forretningerne i bankens næststørste marked i Finland, Baltikum og i Irland, hvad der gav Danske Bank et underskud på 6,3 mia. kr. alene i fjerde kvartal. Desuden blev Danske Banks resultat pumpet op af engangsindtægten på en mia. kr. fra salget af Dankort-udbyder Nets. Med det in mente endte Danske Banks resultat efter skat i 2014 på tre mia. kr. eller ca. det halve af niveauet for 2013. Og med en egenkapital på knap 150 mia. kr. er der langt op til den bebudede egenkapitalforrentning.

Derfor har Thomas Borgen god grund til at være ydmyg om den kommende opgave:

»Der er en række områder, vi skal forbedre os på. Det er måske lidt kedeligt, for der er ikke de store armbevægelser. Vi skal forbedre situationen, have bedre kundehåndtering og fortsætte i samme retning. Og vi har langt igen, for vi er den bank i forhold til konkurrenterne, der har den laveste egenkapitalforrentning.«

Ingen revolution på vej

Thomas Borgen overtog styringen efter en svær tid for Danske Bank. Først var krisen særdeles hård ved banken, så trak den mangeårige topchef Peter Straarup sig, inden afløseren var udnævnt. Så tiltrådte bankens næstformand Eivind Kolding og blev brutalt fyret efter bare et år i chefstolen. Men i september 2013 tiltrådte norskfødte Thomas Borgen, og der kom ro på. Han har støbt fundamentet for banken, forklarer han.

»Vi har en god platform og et stærkt fokus på strategien. Vi har en god kapitalsituation, likviditet, forbedret kreditvurdering og kreditstyring er på plads. Nu skal vi have medarbejderne til at brænde for det her. De skal være stolte, og de skal ville gøre en forskel.«

Fremadrettet er der da heller ikke tale om, at Danske Bank har en revolution på vej. Det handler om vedvarende effektiviseringer og lavere låneomkostninger, fordi bankens statslige kriselån er betalt tilbage og banken nu kan låne billigere. Så skal datterbankerne i Sverige og Norge sammen med I vil nå en egenkapitalforrentning på mindst 12,5 pct. i 2018, er det svært?

»Det er ambitiøst, realistisk og bygget på konkrete tiltag, vi kan kontrollere i et lavvækst miljø.« Er det godt nok til at tilfredsstille investorerne? »Det må tiden vise. Vi må sætte tingene i perspektiv i forhold til, hvor vi kommer fra, og hvor vi skal hen. Vi skal holde fokus på, at vi er i stand til at drive en god forretning for vores kunder.«Hvad kan true jeres målsætning?

»Vi har lagt til grund, at vi i de kommende fire år årligt har to pct. balancevækst og et nulrente-miljø. Men der kan altid ske ting, som vi ikke har taget højde for. Der kan opstå uro i Europa, i situationen i Rusland, og der kan ske noget i Grækenland.«Netop den makroøkonomiske situation betyder, at Danske Bank er tilbageholdende over for at være for offensiv på det finske marked, ligesom Borgen gerne vil afvikle eller sælge privatkundeforretningen i Baltikum: »Når man taler om vækst, er Finland ikke vores første prioritet, fordi den økonomiske situation er lidt uklar. Den lave vækst fortsætter, og der er usikkerhed om Rusland. Til gengæld har den finske stat og beboerne en ret lav gæld. Finsk økonomi har fortsat strukturelle udfordringer, men kommer man gennem dem på en god måde i 2015, er det noget andet, men nu tager vi et lille skridt tilbage.«