Ingen kan få lov til at købe Eriks gård

Den 72-årige landmand Erik Liboriussen har siden 2009 forgæves forsøgt at sælge en ejendom på 60 hektar i Østjylland. »Det er mærkeligt ikke at kunne sælge,« siger han. Bankerne vil tilsyneladende hellere sælge deres »skrotejendomme« til potentielle købere.

Gårdejer Erik Liboriussen forsøger at sælge sin ejendom. Men bankerne vil ikke give potentielle købere lov til at låne, fortæller den stadig aktive landmand. Foto: Palle Peter Skov Fold sammen
Læs mere

En række banker afviser at finansiere landmænds køb af sunde landbrug, fordi bankerne hellere vil have landmændene til at købe de mange økonomisk nedkørte og konkursramte landbrug, som de i forvejen har alt for mange penge i klemme i.

Det gør det surt at være Erik Liboriussen, der ejer et sundt landbrug. Den 72-årige østjyske økonomisk velfunderede tidligere svineproducent, der har været landmand i 50 år, ejer to landejendomme på i alt 120 hektar. Siden 2009 har den uheldige mand forgæves forsøgt at sælge sin ene ejendom på 60 hektar.

Men til salg-skiltet er taget ned igen. For det viste sig umuligt at sælge. Der har været potentielle købere til Liboriussens ejendom, men bankerne smækkede imidlertid kassen i over for dem.

Ret og rimelig pris

Erik Liboriussen mener, at en pris på 150.000 kr. pr. hektar og dermed 12 mio. kr. for hans ejendom, inklusiv landbrugsjorden, er ret og rimeligt.

Det ligger da også inden for de af Finanstilsynet fastsatte hektarpriser i Østjylland på 160.000 kr. pr. hektar. Men bankerne vil hellere sælge de »skrotejendomme«, som de risikerer store tab på.

»Jeg er godt nok ikke gældfri, men står med et landbrug, som jeg gerne vil sælge. Blandt andet er der en ung mand, der har været og kigge på ejendommen to gange. Han havde en god egenkapital og prøvede i flere banker, men handelen blev aldrig til noget, for bankerne ville ikke finansiere købet,« fortæller Erik Liboriussen.

Den 72-årige landmand, der har hørt, at der på egnen bliver solgt jord helt ned på omkring 100.000 kr. hektaren, bor ved hovedvej A13 i Hammer ved landsbyen Tørring mellem Vejle og Horsens. Fra hans bopæl til Bilka i Vejle tager det 12 minutter i bil, hvis man tager den nye motorvej.

Potentiel køber tilbudt skrotejendom

Den potentielle køber, Erik Liboriussen taler om, fortalte, at beskeden fra en af bankerne var, at den godt ville hjælpe ham, hvis han valgte at købe én af de mange ejendomme med gæld op over skorstenene, som banken havde i sin portefølje.

»Ejendomsmægleren har taget min ene ejendom af nettet, for ellers tror folk jo den er helt usælgelig. Men det er da mærkeligt ikke at kunne sælge. Min kone og jeg har købt et hus og gjort det klar til indflytning. Hvis vi kan komme af med landbruget på de 60 hektar, flytter vi. Sådan er det,« lyder det på afvæbnende jysk fra den gamle stadig aktive landmand.

For den sindige Erik Liboriussen kan ikke gøre noget ved uvisheden om, at det i værste fald har lange udsigter til at kunne sælge halvdelen af sin landbrugsbedrift. Sådan er det.