Ingen erstatning til svindelramte

1,3 millioner danskere har tabt over en halv milliard kr. på verdens største finanssvindel. Men de skal ikke regne med erstatning.

Foto: Philippe Desmazes / AFP. Kunder i den spanske storbank Banco Santander er i oprør over milliardtab på Bernard Madoffs gigantiske finanssvindel.
Læs mere
Fold sammen
Milliardtabene på storsvindleren Bernard Madoff vælter ind. 11. december blev den 70-årige børsmand arresteret efter at have fortalt sine sønner, at han gennem 18 år har svindlet for 50 milliarder dollar (284 milliarder kr.)

Senest har den spanske storbank Banco Santander meddelt, at man vil give de svindelramte kunder ialt 1,38 milliarder euro (10 milliarder kr.) i erstatning.

Også danske kunder er ramt. Nordeas pensionsselskab havde nemlig investeret 358 millioner kr. i et selskab, der havde lagt alle sine investeringer hos Bernard Madoff, mens PFA samme sted havde investeret 164 millioner kr., og Danske Bank Luxembourg ca. 57 millioner kr.

Ingen erstatning til danskere
Ingen af de tre danske finanskæmper har dog planer om at dække de tab, som kunderne har lidt.

"Man kan ikke sammenligne situationen for Nordeas kunder med andre banker. Den investering, der er foretaget, er sket via Nordeas garantirentemiljø, hvor kunderne er sikret en kontorente uanset afkastet. Tabet går ud over reserverne, men det er ikke noget som kan ses på den enkelte kundes depot," siger pressechef Claus Christensen fra Nordea, der tilføjer:

"Men naturligvis forsøger vi at få pengene igen. Det gør vi altid i svindelsager."

Ikke direkte salg af Madoff-investeringer til kunder
Heller ikke PFA har tænkt sig at dække pensionsopsparernes tab.

"Vi har ikke solgt investeringerne direkte til kunderne, og i øvrigt giver det ikke rigtigt nogen mening, at vi skulle erstatte tabet, for vi er ejet af kunderne," siger pressechef Johannes P. Bøggild fra PFA.

Nogenlunde samme begrundelse bruger Danske Capital, hvor godt 300 velhavende udenlandsdanskere har tabt penge via investering i en fond, der i øvrigt er under afvikling.

"Man kan slet ikke sammenligne med Banco Santander. Vi har ikke solgt Madoff-produkter direkte til kunderne, men har investeret via en fond, der kun er blevet solgt til sofistikerede investorer, som udtrykkeligt har fået at vide, at der har været en risiko for at de kunne miste hele deres investering," siger pressechef Christian Kjærgaard fra Danske Capital.

Et erstatningstilbud med betingelser
Med til historien hører dog, at Banco Santanders erstatningstilbud langt fra er en blanco-check. Banken vil ikke udbetale de mange milliarder i kontanter, men i form af præferenceaktier i banken, der ikke frit kan sælges. Samtidig skal de kunder der siger ja til tilbuddet skrive under på, at de ikke vil lægge sag an eller kræve større erstatninger senere, og de skal også love, at de fortsat vil være kunder i banken.

Flere advokater vurderer, at Banco Santander har en reel mulighed for at blive dømt til at betale erstatninger, fordi banken aggressivt har solgt Madoff-investeringer til helt almindelige kunder, der slet ikke havde forudsætninger for at vurdere investeringen.

"Santander har en interesse i at redde sit renomme, og de har reageret hurtigt, men man er nødt til at spørge, om de ikke har været oversmarte. Det ser ud som om de har gjort en ond sag værre," siger Peter Hahn, forsker ved Cass Business School i London, til nyhedsbureauet Bloomberg.