Ingen Brexit-rabat på dansk bacon

Mens aktie- og valutakurser rasler ned, tager kødgiganten Danish Crown det helt roligt. Hvis briterne fortsat vil have dansk bacon, skal de i takt med pundets fald betale højere priser, siger direktør.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I verdens største svineslagteri Danish Crown giver det britiske goodbye EU ingen anledning til bekymring. Her tager man det helt roligt.

Briterne vil også spise bacon i fremtiden. Derfor vil en betragtelig del af det vil komme fra Danish Crown. Hvis englænderne fortsat vil have dansk bacon, må de betale prisen, uanset hvor meget det britiske pund falder. Det er den utvetydige melding fra selskabet.

»Vores fordel er, at englænderne ikke er selvforsynende med kød til baconproduktion. De er nødt til at importere vores produkter, hvis de vil holde fast i det nuværende forbrug af bacon. Som vi ser det, bliver der også spist bacon i morgen og overmorgen i England,« siger Søren Tinggaard, underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling.

Hvis englænderne vil have bacon, må de betale højere priser for de danske produkter. Og det vil de. Det er Søren Thinggard overbevist om. I går eftermiddags kostede ét pund sterling 9,71 kr., dvs. et kursfald på omkring 10 procent.

»Der bliver tale om prisjusteringer. Vi har før opereret i markeder med pundkurser på 11-12 kr. og ned til syv-otte kr.,« siger han

-Er dit budskab, at lige så meget som pundet falder, lige så meget skal I have kompenseret af kunder via højere priser for, at Danish Crown undgår tab i omsætning og indtjening. Med andre ord, I vil kræve mere for jeres bacon?

»Ja, præcis. Her i Danish Crown er vi rigtigt gode til at scanne verdensmarkedet. Vi har en toptunet maskine, der altid sørger for at sælge produkterne i en bestemt uge, optimalt. Hvis englænderne melder, at de har problemer med at betale den pris, vi beder om, går vores salgsapparat i gang med at få overblik over på hvilke markeder, der alternativt kan sælges til,« siger han.

Hvilke markedet tænker du på?

»De kamme, der går til baconproduktion i England, kan f.eks. gå til Japan, Australien, Skandinavien og andre EU-markeder,« siger underdirektør Søren Thinggaard.

England er Danish Crowns største marked på svinekødsprodukter. Englandse-eksporten ligger ifølge direktøren på et stort éncifret milliardbeløb af en koncernomsætning tæt på 60 milliarder kr. om året.

Han har følgende kommentar til, hvordan Danish Crown på kort sigt undgår tab af omsætning.

»På den korte bane kommer vi uden om den værste uro på valutamarkederne, da en stor del af vores salg til Storbritannien sker på kontrakt, som rækker nogle måneder ud i fremtiden. I den periode vil vi selvfølgelig følge situationen tæt,« siger Søren Tinggaard, underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling.

Han siger, at Danish Crowns kontraktsalg  i nogle måneder er kursikre. Selskabet får dermed sine penge hjem og taber ikke på, at det britiske pund rasler ned.

Danish Crown ser det som en styrke, at selskabet både eksporterer kød fra danske grise til England og Danish Crowns engelske Tulip-fabrikker køber kød fra engelske grise. I hvilken grad kødet vil komme fra de danske slagterier eller fra de 16 fabrikker, Tulip driver i England, vil fremtiden vise, mener direktøren.

»Der er ingen tvivl om, at Storbritannien også i fremtiden skal importere fødevarer. Vi ved, briterne sætter pris på vores høje kvalitet, så vi vil også i fremtiden have et væsentligt salg til det britiske marked. Her
er det helt centralt, at det er Europa, der sætter prisniveauet på svinekød i Storbritannien. Det har vi set med al tydelighed de sidste to måneder, hvor prisen på fersk svinekød er steget betragteligt,« siger Søren Tinggaard.

Søren Thinggaard peger på, at mens pundet er faldet rigtigt meget, og euroen er også faldet. Det styrker Danish Crowns konkurrencesituation internationalt over for australske dollars, japanske yen og kinesiske reminbi.