Ingen bekymring over nyt TDC-køb

Forbrugerrådet eller IT- og Telestyrelsen forventer, at der blot kommer et nyt mobilselskab, efter at TDC onsdag købte aalborgensiske M1. Men Forbrugerrådet er meget bekymret for TDCs dominans på bredbåndsområdet.

TDCs køb af mobilselskabet M1 giver ikke frygt for manglende konkurrence. Det gør derimod TDCs position på bredbåndsmarkedet efter købet af DONG Energys fibernet. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
TDCs opkøb onsdag af det aalborgensiske mobilselskab M1 vækker ikke større bekymring. Der kommer bare et nyt selskab, lyder forventningen.

»Ja, der kommer nogle andre. Sådan er markedsudviklingen, og det er vi ikke bekymret for, så længe konkurrencen på infrastruktur virker,« siger økonom i Forbrugerrådet, Martin Salamon, til Business.dk.

Et sundhedstegn

Han hæfter sig ved, at de mindre mobilselskaber, som ikke har eget mobilnet men lejer sig ind hos en af de fire store, med mellemrum købes op.

»Den konkurrence, der har været på infrastrukturen, har hele tiden sikret, at dygtige - måske lidt smarte - forretningsfolk har startet nye selskaber og har kunnet udnytte konkurrencen mellem de store selskaber. Det er et sundhedstegn, at de købes op. Så bliver der ro en tid, og så er der igen nogen, der kan gøre det billigere og bedre end de eksisterende selskaber. Så længe den cyklus virker, er der ingen problemer. Og for nogle af disse selskaber er det jo en del af forretningsplanen at bygge op og derefter sælge til de store. Der bliver lavet mange penge, og forbrugerne får hele tiden nye muligheder,« siger Martin Salamon.

Nye kommer til

IT- og Telestyrelsen, Danmarks øverste myndighed på teleområdet er heller ikke bekymret.

»Isoleret set gavner det da ikke konkurrencen, men der er stadig omkring 20 selskaber tilbage. Flere er købt op, men heldigvis er der også kommet nye til. På dette marked gælder, at man kan komme ind som nyt selskab, og det er der flere muligheder for i kraft af, at der er mindst fire mobilselskaber, som har eget net. Og det gælder jo om at have service providere (selskaber, der lejer sig ind, red.) tilknyttet, så mobilselskaberne kan få trafik i deres net,« siger vicedirektør Finn Petersen, IT- og Telestyrelsen.

Manglende konkurrence på bredbånd

Men Forbrugerrådet er ikke tilfreds med TDCs nylige opkøb af energiselskabet DONGs fibernet i Nord- og Østsjælland og dermed endnu en del af det danske bredbåndsmarked.

»Konkurrencen på infrastrukturmarkedet mangler på fastnettet, og den har fået kniven med TDCs køb af DONG Energy. Her er der en patient, der skal reddes, inden den er helt afgået ved døden. Opgaven ligger hos politikerne,« understreger Martin Salamon.

Både Konkurrencestyrelsen og IT- og Telestyrelsen har meddelt Forbrugerrådet, at de ikke kan stille noget op.

»Den markedsbaserede tilgang til området har medført, at vi nu får en kraftig dominans på et af de grundlæggende markeder. I Danmark vil stort set alle om ti år have 100 megabit-forbindelser - men hvad så, hvis det er TDC, der leverer dem? Og hvordan får vi TDC til at lave det, hvis ingen presser dem?« spørger Martin Salamon bekymret med henvisning til, at TDC flere gange på det seneste har understreget, at der ikke er så stort behov for høje Internet-hastigheder men snarere for mere indhold og flere tilbud.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Konkurrencestyrelsen.