Influenza A-vaccine testes på frivillige australiere

Den australske medicinalvirksomhed CSL tester som det første medicinalselskab i verden en ny vaccine mod den frygtede influenza A i mennesker. Formålet er at finde ud af, hvor meget vaccine der skal til for at sikre immunitet.

Foto: Sergio Moraes
400 australske børn i alderen seks måneder til ni år og 240 voksne australiere mellem 18 og 64 år tester nu som de første influenzavaccine mod H1N1-influenza.

Målet er inden for de næste syv uger at finde frem til den bedste dosering.

Bag forsøgene står det australske biofarmaceutiske selskab CSL.

Selskabet har fået en ordre på 21 doser vaccine fra den australske regering og en ordre på antigener til mellem 20 til 40 millioner doser fra de amerikanske myndigheder til en samlet anslået værdi af op mod 1,3 milliarder kr.

PR-mæssig værdi
Til australske ABC News siger en talsmand for CSL, at det ikke har været svært at skaffe frivillige, selvom der er tale om en stor beslutning for de familier, der lader deres børn deltage i forsøgene.

Ønsket om at undgå svineinfluenza ved at blive testvaccineret har imidlertid vejet tungt.

Selvom CSL er først med at teste den kommende vaccine i mennesker, ventes det mere at have PR-mæssig end økonomisk betydning for det australske selskab, der har cirka 10.000 ansatte verden over og ventes at omsætte for mindst 20 milliarder kr. i år.

De fleste vestlige regeringer har nemlig allerede indgået aftaler om leverancer af vaccine med en række større konkurrenter, som britiske GlaxoSmithKline, der blandt andet skal levere til Danmark, fransk-tyske Sanofi-Aventis og amerikanske Baxter.

Konkurrenter og WHO følger test
Til gengæld følger de store konkurrenter samt verdenssundhedsorganisationen WHO forsøgene tæt.

Det er nemlig indtil videre uklart, hvor store doser og hvor mange doser, der skal til, for at vaccinen er effektiv.

”Verden vil følger med for at se hvor stor antigeniteten er i dette første kliniske forsøg, skriver Marie-Paule Kieny, der er direktør for WHO’s afdeling for vaccineresearch, i en e-mail til nyhedsbureauet Bloomberg.

”Det vil sandsynligvis indikere, hvordan de øvrige vaccinekandidater vil klare sig,” skriver han.

WHO vurderer markedet for H1N1-vacciner til et sted mellem 50 og 100 milliarder kr.