Industriens ansatte får mindst 5,2 procent mere i løn

Der er indgået en ny treårig overenskomst for industriens ansatte, som foruden forbedringer af forhold på en række bløde punkter indeholder en stigning i mindstelønnen på over fem procent i perioden.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

De cirka 230.000 ansatte på industriens område har netop fået en ny aftale om deres vilkår i de kommende tre år. Mest konkret stiger mindstelønnen i overenskomstperioden fra 113,65 kroner i timen til 119,65 kroner per 1. marts 2019. En stigning på over fem procent.

Dertil kommer lokale lønforhandlinger, da der er tale om en rammeaftale. Derfor afviste adm. direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad på et pressemøde søndag eftermiddag også at vurdere præcist, om lønstigningen vil forbedre eller forringe virksomhederns konkurrenceevne.

»Dette er en ramme for mindstebetalingen, og så er der op til de lokale forhandlinger at fastsætte lønnen,« sagde han men konstaterede også, at aftalen efter hans mening giver et grundlag for fortsat at kunne være konkurrencedygtig over for udenlandske konkurrenter.

CO-industris formand, forbundsformand Claus Jensen, lagde stor vægt på de mere bløde værdier, som aftalen indeholder. Det er blandt andet bedre uddannelsesmuligheder, forbedrede barselsmuligheder og bedre muligheder for seniorvilkår for ældre medarbejdere.

»Vi har fået nogle rammer, der gør, at vores medlemmer ikke kommer i overskud, når digitalisering og robotter ruller ind over os,« sagde han med direkte henvisning til bedre muligheder for eksempelvis at uddanne sig fra ufaglært til faglært.

Aftalen træder i kraft 1. marts i år og løber frem til 1. marts 2020. Den erstatter en anden treårig aftale for de ansatte på cirka 6.000 industrivirksomheder i Danmark.

Industriens overenskomst er forløberen for kommende overenskomster for store grupper af medarbejdere i byggeriet med 110.000 beskæftigede, transportsektoren med 80.000 beskæftigede, finanssektoren med 64.000 medarbejdere og handel og service med 45.000 beskæftigede.