Industrien skærer kraftigt i medicinforsøg i Danmark

Medicinalindustrien har skåret kraftigt i investeringerne i medicinforsøg i Danmark, viser foreløbige resultater af en under­søgelse fra Lægemiddelindustriforeningen. Antallet af kliniske forsøg er faldet med næsten 18 pct. i 2008, mens investeringerne er skåret næsten 25 procent.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2008 blev et rigtig skidt år, når det gælder kliniske forsøg med nye lægemidler i Danmark.

Det samlede antal forsøg udført af de medicinalvirksomheder, der er medlem af brancheorganisationen Lægemiddelindustriforeningen, Lif, faldt med næsten 18 pct. fra 369 klinsiske studier i 2007 til 304 i 2008. Det svarer til, at hver medicinalvirksomhed i Danmark gennemførte i gennemsnit 11 medicinforsøg i 2008 mod godt 15 i rekordåret 2007.

Det viser de foreløbige resultater af en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemsvirksomhederne, som Lif har gennemført, og som bekræfter de dystre fremtidsudsigter for kliniske forskning i Danmark, som Berlingske Business beskrev i fredags. Udvikling afspejler sig tydeligt industriens investeringer i medicinforsøg. De er nemlig faldet en fjerdedel fra 332 millioner kr. i 2007 til 257 millioner kr. i 2008.

Et dansk fænomen
Der er dog intet, der tyder på, at danske medicinalvirksomheder skulle gennemføre færre medicinforsøg generelt. Ifølge undersøgelsen voksede antallet af ansatte, der beskæftiger sig med medicinforsøg uanset hvor i verden, det foregår med omkring 23 pct. til knap 1.600 ansatte, mens antallet af ansatte, der specifikt beskæftiger sig med kliniske studier i Danmark faldt en smule.

Andelen af medarbejdere, der udelukkende beskæftiger sig med medicinforsøg i Danmark faldt således fra 19 pct. i 2006 over 18 pct. i 2007 til kun 13 pct. i 2008.

»Der er tale om en generel aktivitetsnedgang i Danmark. Den afspejler, at de store virksomheder konsoliderer sig og skærer ned. Samtidig afslører undersøgelsen en tendens til, at virksomhederne flytter ressourcerne fra de tidlige kliniske forsøg i fase 1 og 2 til de senere faser,« siger Ida Sofie Jensen, adm. direktør i Lif.

I medicinalindustrien taler man om fire forskellige faser af forsøg med lægemidler i mennesker. Fase 1 er, når et nyt lægemidlet testes i raske, frivillige forsøgspersoner. Det skete i ni forsøg, som omfattede 93 personer i 2008, mod 14 forsøg med 250 personer i 2007.

Fase 2 er, når det nye lægemiddel for første gang testes i rigtige patienter. Det sker dels for at få bevis for, at lægemidlet rent faktisk virker som forventet på sygdommen, dels for at få fastsat den rigtige dosering.

I 2007 gennemførte danske medicinalvirksom­heder 74 af den type forsøg på 2.222 patienter i Danmark. Sidste år var antallet af forsøg mere end halveret til kun 35, og kun 700 patienter deltog.

Til gengæld voksede antallet af de afgørende fase 3-forsøg, hvor lægemidlet testes i store patientgrupper med henblik på at få det godkendt hos myndighederne, fra 186 til 193, mens antallet af personer, der deltog i fase 3-forsøg faldt med 14 pct. til knap 12.000.