Indisk kritik af antidepressiv fra Lundbeck

De indiske lægemiddelmyndigheder er tæt på at kræve nye kliniske studier af Lundbecks kombinationspræparat Deanxit mod lettere depression.

Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver avisen Economic Times med henvisning til branchekilder. Studierne skal undersøge sikkerhed og effekt af Deanxit, efter lægemiddelmyndighederne har modtaget klager over bivirkninger, samt at midlet er godkendt uden at have gennemgået obligatoriske studier.

Deanxit kombinerer stofferne Flupenthixol og Melitracen, og det sidste af de to stoffer er ikke godkendt i Indien. Samtidig er stoffet ikke godkendt i Danmark og burde derfor ikke kunne markedsføres i Indien, da markedsføringstilladelse ifølge lovgivningen kræver en godkendelse i oprindelseslandet, vurderer redaktør C.M. Gulati fra lægemiddeltidsskriftet MIMS over for Economic Times.

Ifølge finansavisen estimeres markedet for Deanxit at have en værdi af omkring 500 mio. rupees, eller 58,5 mio. kroner, hvoraf Lundbeck sidder på omkring to tredjedele. Desuden sælger et par indiske medicinalvirksomheder deres versioner af midlet.

For knap 10 år siden såede fagbladet Sygeplejersken tvivl om, hvorvidt Deanxit var blevet godkendt på et rimeligt grundlag i Sri Lanka. Blandt andet kom det frem, at Lundbeck fejlagtigt i et dokument til de srilankanske myndigheder havde skrevet, at Deanxit var godkendt i Danmark.