Indien truer med at lukke for Blackberry

Den ellers sikre kommunikation på mobiltelefonen skal åbnes for myndighederne, lyder kravet, efter at Blackberry-producenten netop har fået vredet armen rundt af Saudi-Arabien.

USAs præsident Barack Obama fik kun med besvær lov til at beholde sin Blackberry-telefon, da han tiltrådte embedet. Den blev ekstrasikret og må kun bruges til at kommunikere med en snæver kreds. Her bruger han telefonen, mens han går sammen med sin assistent og rådgiver, Valerie Jarrett. Foto: Ron Sachs, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu vil også brugere af Blackberry-mobiltelefoner, som ellers regnes for at være de allersikreste, kunne få aflyttet kommunikationen.

Se web-tv: Hillary Clinton kommenterer på Blackberry-forbud

Den canadiske Blackberry-producent Research in Motion (RIM) er nemlig i solide vanskeligheder, efter at man forleden gav sig og lovede Saudi-Arabien en mulighed for at lytte med. Saudi-Arabien truede ellers med at lukke for al Blackberry-kommunikation i landet.

Kodet kommunikation umuligt at aflytte

Nu har Indien tilsvarende truet med at kappe forbindelsen til de omkring en million Blackberry-brugere i landet.

Læs også: Blackberry og Saudi Arabien er blevet enige

Årsagen er, at Blackberry-telefonen krypterer - eller koder - al kommunikation, så ingen kan aflure, hvad der bliver sendt frem og tilbage til telefonen. Hvis man prøver, vil teksten fremstå som rent vrøvl. Og ikke engang RIM kan ifølge eget udsagn tilgå dataene.

Oveni gemmes alle data på RIMs egne servere i Canada, hvor det normalt er teleselskaberne i de enkelte lande, som har ansvaret for de data, der transporteres via telenettene.

Ikke alt kommer for en dommer

Dermed har myndighederne ingen mulighed for at få adgang til oplysningerne, når de f.eks. undersøger spor i en terrorsag. Det kræver en dommerkendelse i Danmark og i mange andre - men ikke alle - lande.

Netop sikkerheden har været Blackberrys store salgsargument. En stor del af Blackberry-brugerne er nemlig forretningsfolk, for hvem telefonen er et mobilt kontor.

Hvis Indien gør alvor af sin trussel, vil Blackberry-brugerne kun kunne bruge deres telefon til almindelige telefonopkald og til at gå på Internet.

RIM bøjede sig i sidste uge for Saudi-Arabien, der ifølge flere medier nu har fået adgangskoder til brugere af Blackberry Messenger-funktionen. De Forenede Arabiske Emirater, Libanon og Algeriet vil have en tilsvarende aftale.

Verdens hurtigst voksende mobilmarked

Indien er bange for, at Blackberryen kan bruges til lyssky formål, f.eks. at planlægge terroraktioner. Angrebene i Mumbai i 2008, hvor 166 blev dræbt, blev planlagt ved at bruge mobil- og satellittelefoner.

Indien er verdens hurtigst voksende mobilmarked. Derfor vil det være et hårdt slag for RIM at få lukket sine tjenester. Inderne ønsker at få adgang til at kunne læse krypterede beskeder. RIM har tilbudt at hjælpe inderne med at spore elektronisk post uden at åbne for krypteringen, men det er ikke tilstrækkeligt.