Indholdet kroner kongen

Mobiltelefoner og tavlecomputere med Google Android var altdominerende på verdens største mobilmesse.

Samsungs Galaxy Tab er vokset til 10.1 tommer - på størrelse med en mini PC - og er nu væsentligt hurtigere end forgængeren, der udfordrede Apples iPad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Albert Gea
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Nu er det for alvor et spørgsmål om, hvad telefonen kan bruges til, og ikke hvordan den ser ud, der vil afgøre, hvem der fremover kommer i lommen på også danskerne.

Det står klart, efter at mobilverdenens top i fire dage har været samlet til Mobile World Congress – en blanding af en traditionel messe med fremvisning af de nyeste produkter på et utal af stande og en kongres, hvor teletoppen mødes. Den holdes hvert år i februar i Barcelona, hovedbyen i Catalonien i det nordøstlige Spanien, og var i år i særklasse domineret af, at Google Android rykker ind overalt. Nokias overraskende fornuftsægteskab med Microsoft lige op til messen om fremover at lægge Windows Phone i alle dyrere telefoner blev dog flittigt diskuteret.

»Android dominerer fuldstændig, og logoet er overalt. Man har ikke set nye telefoner med Windows Phone 7. Man kan næsten kalde det for Android World Congress i stedet for Mobile World Congress. Det kan blive et problem. Alle de nye telefoner og tavlecomputere ligner hinanden, så det er uhyre svært at skille sig ud,« siger chefredaktør Steen Jørgensen fra Magasinet Mobil.

Fokus på indholdet

HTC forsøger dog med de to nye tjenester: OnLive, hvor man spiller kraftige og avancerede spil online, og filmudlejningstjenesten Watch, begge tiltænkt HTCs nye tavle-PC, HTC Flyer.

»Alt på messen har været små opgraderinger af tidligere telefonmodeller. I år er fokus interessant nok flyttet til at levere indhold til telefoner og tavle-PCer, og det er den vej, det skal gå. Det giver ingen mening at skille sig ud ved at lægge et 20 megapixelkamera i telefonen,« siger Steen Jørgensen.

Han fremhæver Sony Ericssons Xperia Play for sit anderledes design med »retrospilletastatur« og finder også LGs Optimus 3D med 3D-menuer, som kan ses uden briller, interessant, om end det næppe vil sælge stort i butikkerne.

»Blackberrys PlayBook-tavlecomputer så super gennemtænkt ud og virker som det bedste på markedet. Det var overraskende flot og gennemtænkt – men også den nye Android 3.0-udgave til tavlecomputere ser flot ud. Her er det største ryk sket,« siger Steen Jørgensen.

Også koncerndirektør i Telenor med ansvar for de nordiske lande, Kristin Skogen Lund, efterlyser flere visioner.

»Jeg ville nok have ønsket, at konferencen var præget af nye tanker om, hvad telekommunikation skal bringe og betyde for samfundsudviklingen,« siger hun.

Mobilen som dankort

EUs trusler om indgreb mod de skyhøje priser for at gå på nettet over mobilnettet fra en bærbar PC eller mobiltelefon har fået nogle af Europas største mobilselskaber til at reagere og indføre en slags fastprisabonnement. Til juli indfører Deutsche Telekom fast dagspris på data eller en ugepris på 14,95 euro. France Telecoms Orange giver 50 megabyte data for 15 euro om dagen. EUs telekommissær, Neelie Kroes, er skuffet over, at priserne ikke er faldet tilstrækkeligt og stadig kan nå næsten 20 kroner pr. megabyte data i udlandet mod 37 øre i hjemlandet; det hindrer konkurrencen.

Teleselskaberne er godt på vej ind i kampen mod store teknologiselskaber som Google og Apple samt mod bankerne og Visa/Mastercard om et enormt betalingsmarked, hvor mobiltelefonen anvendes som betalingskort, så man slipper for at fumle med kontanter eller dankort. Allerede i år ventes 16 milliarder euro at blive betalt ved, at man vifter med mobiltelefonen foran en særlig kortlæser, og IE Market Research anslår det nye marked til 1,13 billioner dollars. I franske Nice tester 3.000 brugere i øjeblikket mulighederne på en Samsung-telefon.

Det kræver en særlig betalingschip i mobiltelefonen, men allerede i 2014 ventes en af seks telefoner at være klar til Near-Field Communications (NFC), som teknologien hedder. Google og Apple vil gerne sætte sig på markedet ved at bruge software frem for telefonens SIM-kort.