Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Et indgreb mod danskernes afdragsfrie yndlingslån truer i horisonten – uagtet at det kan ramme boligpriserne hårdt og sætte et begyndende opsving i stå. Nu begynder de vanskelige politiske forhandlinger om et indgreb mod danskernes store trang til at optage afdragsfrie realkreditlån.
Problemstillingen om lånene blev yderligere aktualiseret af, at det ansete tidsskrift The Economist i sidste uge sammenlignede danskernes høje gældsætning med Sydeuropas på en lidet flatterende måde. Særligt de mange afdragsfrie lån blev angrebet i artiklen.
Nu er indgrebet endt på erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens (S) bord, efter det har vist sig umuligt at sætte ind mod afdragsfrihed via en såkaldt tilsynsdiamant fra Finanstilsynet, der ellers som foreslået i Rangvid-rapporten kunne bremse selskabernes lyst til at sælge de populære lån. Ifølge Berlingske Business’ oplysninger frygtede embedsmænd og politikere at skabe en situation, hvor realkreditselskaberne udelukker boligejere i Udkantsdanmark fra de populære lån med afdragsfrihed pga. frygt for fortsat faldende boligpriser. Denne skævvridning har man ikke ønsket.
Man havde også håbet, at realkreditselskaberne selv ville kunne finde ud af at nedbringe andelen af afdragsfrie lån. Men det er i de seneste måneder gået den stik modsatte vej, fordi Nykredit/Totalkredit har valgt at droppe den tolagsbelåning, som gjorde, at kunderne i landets største realkreditselskab var tvunget til at afdrage på den yderste del af deres lån.
Der bliver dog ikke tale om helt at droppe de afdragsfrie lån, understreger erhvervs- og vækstministeren i en mail til Berlingske.
»Jeg vil gerne slå fast, at boligejerne fortsat skal have adgang til afdragsfrie realkreditlån. Men som jeg tidligere har sagt, er der behov for at se på brugen af de afdragsfrie lån. Det arbejder vi på i øjeblikket, og indtil det arbejde er færdigt, ønsker jeg ikke at kommentere sagen.«
Den mest konkrete løsning på det penible problem er kommet fra nationalbankdirektør Lars Rohde, der for en måned siden foreslog en nedsættelse af lånegrænsen for afdragsfrie lån. Den grænse ligger i dag på 80 pct. Bl.a. for »at understrege den høje sikkerhed i realkreditsystemet, også ved store prisfald, og bidrage til den makroøkonomiske stabilitet«,lød det fra nationalbankdirektøren, der ikke har yderligere kommentarer.
Men Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, understreger, at man ikke har lagt sig fast på noget endnu: »Om det lige bliver Nationalbankens model, vil jeg ikke lægge mig fast på. Der er en udfordring overordnet set, men afdragsfrihed kan være fornuftigt i en lang række af tilfælde. Vi tænker også på, om boligmarkedet kan tåle et indgreb,« siger Benny Engelbrecht, som oplyser, at det endnu ikke er klart, om lovforslaget skal fremsættes inden sommerferien. Det er vigtigere at tænke sig grundigt om, oplyser han.