Indgreb koster TDC millioner

»Et væsentligt indgreb,« siger TDC om tvangsåbningen af YouSees kabel-TV-net for konkurrenter og tvangssænkning af priserne på TDCs fibernet.

TDCs juridiske chef, Miriam Hvidt, forventer, at indgrebet kommer til at koste mange millioner kroner. Foto: Ulrik Jantzen, TDC Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer til at koste Danmarks største teleselskab, TDC, mange millioner, at de danske telemyndigheder fredag formiddag besluttede at tvangsåbne TDCs kabelnet og TDCs fibernet for konkurrenterne for at skabe større konkurrence.

»Det er en kompleks afgørelse med rigtigt mange delelementer, som vi nu er i gang med at analysere. Men det vil koste os ganske mange millioner kroner, og vi ser det som et væsentligt indgreb,« siger TDCs juridiske chef, Miriam Hvidt, til Business.dk.

TDC dominerer

IT- og Telestyrelsen, Danmarks øverste telemyndighed, valgte på baggrund af TDCs dominans på hele paletten - fastnet, mobiltelefoni, bredbånd og TV - at tvangsåbne de to kabelnet, som kan bruges til både TV-signaler, internetforbindelse i højhastighed og telefoni.

IT- og Telestyrelsen har dikteret maksimumpriser for, hvad konkurrenter skal betale TDC for at leje sig ind på TDCs net.

Det er første gang nogen sinde, at der skrides sådan ind over for de store kabel-TV-net. YouSee leverer til 1,2 millioner danske husstande.

Ekstraudgift er regnet ind

Miriam Hvidt fra TDC understreger, at ekstraudgiften allerede er regnet ind i TDCs budgetter, fordi der længe har været rumlen om, i hvilken retning afgørelsen ville lande.

»Grundlæggende mener vi, at reguleringen på internetforbindelser over kabel-TV-nettet slet ikke er nødvendig. Alle forbrugere med bredbånd fra YouSee eller Dansk Kabel-TV (som TDC også ejer, red.) kunne have valgt i stedet at få internetforbindelsen leveret via kobbernettet (fastnettet, red.). Forbrugerne mangler altså ikke alternativer,« siger Miriam Hvidt.

Ingen mængderabat

Kabel-TV-kunderne skal have YouSees TV-pakke, før de kan tilkøbe en internetforbindelse leveret gennem samme net og stik i væggen. Har man både TV og Internet hos YouSee, kan man ydermere købe telefoni via kabelnettet.

Derfor afviser Miriam Hvidt, at nuværende YouSee-kunder i virkeligheden er låst fast, fordi de får samle- eller mængderabat ved at købe flere ting fra YouSee, hvilket skulle gøre det sværere for konkurrenterne at komme ind med bedre tilbud.

IT- og Telestyrelsens afgørelse betyder, at konkurrenter, der vil »lege med«, skal stille en bankgaranti på en million kroner for at undgå, at TDC skal ud i store ekstrainvesteringer til ingen nytte.