Indgreb i sidste øjeblik mod ny teleovervågning

Den tyske telemyndighed suspenderer lov, som skulle være trådt i kraft 1. juli, så teleselskaber og internetbydere ikke skal masseindsamle oplysninger om tale- og internettrafik.

Teleselskaber og internetudbydere - som her Deutsche Telekom - skal alligevel ikke samle oplysninger sammen om tyskernes tale- og internettrafik fra lørdag. Arkivfoto: Wolfgang Rattay, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Wolfgang Rattay
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyske tele- og internetudbydere slipper i sidste øjeblik for at skulle gemme oplysninger om tyskernes brug af telefoner og Internet efter indgreb fra en domstol.

Den tyske telemyndighed, Bundesnetzagentur, har besluttet at lægge loven, som skulle være trådt i kraft lørdag den 1. juli på is. Dermed skal alle data om opkald, tidspunkter og varighed samt al internettrafik fordelt på IP-adresser alligevel ikke registreres og gemmes i ti uger, sådan som der var lagt op til. Oplysninger om, hvor mobiltelefoner er blevet brugt, skulle desuden være blevet gemt i fire uger.

EU-Domstolen: Masseindsamling er ulovlig

En domstol i Münster i Nordrhein-Westfalen afgjorde dog 22. juni, at det er i strid med lovgivningen at gemme de såkaldte lokationsdata og oplysninger om forbindelserne, hvis der ikke er en juridisk gyldig grund til det i hvert tilfælde.

EU-Domstolen grundskød i 2014 den massive dataindsamling, som også har fundet sted i Danmark siden 2007, da daværende justitsminister Lene Espersen (K) satte danmarkshistoriens største overvågning i gang.

Samme EU-Domstol kendte det i december 2016 ulovligt at tvinge teleselskaber og internetudbydere til bredt at indsamle oplysninger om deres kunders brug af tale og Internet. Oplysninger må udelukkende samles ind mod personer, der mistænkes for grove forbrydelser, og kun efter at en domstol har sagt god for det.

Alligevel nægtede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på et samråd i Folketingets retsudvalg 2. marts at lave om på den ulovlige masseindsamling af oplysninger, som stadig finder sted, før regeringen til efteråret er klar med et lovforslag til, hvordan man fremover kan udvide logningen til også at gælde danskernes internettrafik.

»Nej, vi kommer ikke til at suspendere eller ophæve de gældende logningsregler, uden at et nyt system er på plads. Det er de loggede oplysninger simpelt hen for vigtige til,« fastslog han på samrådet.

Teleselskaber tilfredse

Bundesnetzagentur har nu besluttet ikke at tvinge teleselskaber og internetudbydere til at gemme oplysningerne, før de juridiske problemer er afklaret, og der vil heller ikke blive opkrævet bøder hos selskaberne for ikke at være klar til at samle ind.

Den beslutning hilser Tysklands største teleselskab, Deutsche Telekom, velkommen.

»Der må være juridisk vished for en så følsom overskridelse af retten til privatlivets fred,« siger Thomas Kremer, der er bestyrelsesformand i Deutsche Telekom, til nyhedsbureauet Reuters.

Tysklands forfatningsdomstol blokerede i 2010 for en lov, som krævede, at alle data skulle gemmes i seks måneder.