Indbrudstyve rydder hele butikken

Effektivitet. Antallet af indbrud i danske virksomheder er halveret inden for de seneste tre år, men når tyvene så endelig kommer forbi alarm og kamera, slipper de af sted med flere og dyrere tyvekoster, end de gjorde tidligere.

Danske indbrudstyve går en stor bue uden om mange virksomheder og fabrikker. Langt de fleste har nemlig for længst forskanset sig med både kameraer og avancerede alarmer. Det samlede antal indbrud i firmaer er derfor styrtdykket fra 36.443 i de tre første kvartaler af 2003 til 19.669 i samme periode i 2006 i. Det svarer til et fald på 46 procent.

Men på trods af, at antallet af tyverier er faldet rundt omkring i industrikvartererne, så er problemet med indbrud ikke løst. Når tyvene endelig bryder ind, slipper de nemlig af sted med flere og dyrere ting, end de gjorde tidligere.

Dygtigere indbrudstyveI 2005 slap indbrudstyve nemlig generelt af sted med fladskærme, kameraer og andre værdier for 19.053 kroner i gennemsnit, men det tal var steget til 20.015 i 2006.

Ifølge teknisk chef i Forsikring og Pension, Bo Balschmidt, skyldes den uheldige tendens med færre men dyrere indbrud, at virksomheder generelt har flere attraktive værdier fremme end før i tiden.

- I langt de fleste firmaer er der jo både pc'er, fladskærme og måske digitalkameraer. Og den slags er det langt nemmere at afsætte på det private marked, end maskiner eller værktøj. Derfor snupper tyvene simpelthen flere værdier end tidligere, siger han.

På grund af det meget værdifulde kontorinventar kan et indbrud i selv en mindre virksomhed nemt løbe op i adskillige hundredetusinder kroner.

Direktør i Dansk Erhverv Laurits Rønn har noteret, at flere er begyndt at intensivere deres overvågning, men han erkender, at tyvene også er blevet dygtigere.

- Mange indbrudstyve er professionelle og arbejder i bander, og de får alt med, når begår indbrud. Derfor er det godt, når virksomheder hænger kamera op, så de har bedre chance for identificere gerningsmændene, siger han.

I alt modtog de danske forsikringsselskaber krav om erstatning for en værdi af 150 millioner kroner i de første seks måneder af 2006.