Ilvas pinefulde liv

Advent står i Danmark i dag som prototypen på en kapitalfond, der ikke stod ved sit ejerskab også i svære tider.

Læs mere
Fold sammen
Familien Linde havde igennem et par årtier stille og roligt opbygget Ilva-butikkerne til en gedigen økonomisk succes med godt købmandsskab i højsædet. I 2003 kommer den store engelske kapitalfond Advent, som har hentet kapital for over 100 mia. kr., forbi med en pose penge på 700 mio. kr. og køber familien ud.

Ilva vendes på hovedet, fyldes med gæld samtidig med, at den ny ejer kaster sig ud i en aggressiv, uoverlagt ekspansion i England. Den islandske bank Kauphting stiller villigt pengene til rådighed, men det ender helt galt. Fire år senere bryder det sammen, og Ilva står med et underskud på en mia. kr. Ejeren, kapitalfonden Advent, smider nøglerne til Kaupthing Bank og lader banken om det videre forløb. Regnestykket for de finansierende banker er et tab på mellem en og halvanden milliard kroner. Tabet for Advent kan derimod være nul. Købet blev lånefinansieret, og det er uklart, hvor stor en del af købesummen Advent har trukket ud af Ilva før sammenbruddet.

Efter et forpjusket ejerskab hos andre islandske virksomheder er Ilva nu tilbage på kapitalfondshænder. Den nye ejer er Axcel.

Advent står i Danmark i dag som prototypen på en kapitalfond, der ikke stod ved sit ejerskab også i svære tider. Advent er da heller ikke aktiv i Danmark, og fonden skal næppe forvente danske banker som finansieringskilde til dens opkøb rundt i verden.

Det er ikke udsædvanligt, at en virksomhed går ned, og banken må overtage ejerskabet i en periode. Men i de glade dage, hvor bankerne stod i kø for at låne kapitalfondene penge, glemte mange bankfolk i skyndingen at sikre sig tilstrækkeligt, og derfor kan de i yderste konsekvens komme til at hænge på tabene i en virksomhed, mens kapitalfondsejeren blot smutter videre til næste bytte.