IKEA vil udleje møbler for at skåne miljøet

Kunderne frygter de miljømæssige konsekvenser, når de smider deres møbler ud. Derfor vil IKEAs topchef eksperimentere med at udleje møbler i stedet for at sælge dem.

Foto: JEFF PACHOUD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover kan det blive muligt at leje en Billy-reol eller en Sultan-seng i IKEA i stedet for at købe møblerne.

Det fortæller IKEA-topchefen Jesper Brodin, som har talt med avisen The Telegraph i Davos.

Han ser tendenser til, at flere kunder ikke længere ønsker at eje deres egne møbler, da de er bekymrede for de miljømæssige konsekvenser, når de bare smider dem ud.

»Så vi tester radikale løsninger. Interessen er forskellig, alt efter hvilke byer vi befinder os i. I London er der for eksempel mange mennesker, som kun bor midlertidigt. De er ikke interesserede i passioneret at opbygge et helt hjem, så her er leje af møbler af interessant,« siger Jesper Brodin til The Telegraph.

I Japan har IKEA eksperimenteret med at købe sofaer tilbage fra kunderne og genbruge materialerne i stedet for at smide dem ud.

Brodins plan ønsker at tilpasse sig forbrugernes ønske om en mere bæredygtig forretningsmodel, fortalte han i en debat ved World Economic Forum i schweiziske Davos. Topchefen ønsker at skabe en mere cirkulær økonomi, der er mindre ressourcekrævende.

Ved at tilbyde kunderne at leje møbler i stedet for at købe dem, »skaber man en bevidsthed hos kunderne om, at de ikke behøver at eje selv, men kan eje sammen og genbruge,« sagde Brodin.

IKEA har de seneste år implementeret en række tiltag, der skal gøre møbelgiganter mere miljøvenlig. Blandt andet har IKEA installeret mere end 700.000 solceller på sine varehuse rundt om i verden som led i en plan om at gøre selskabet uafhængig af energi udefra inden 2020.

IKEA får dog stadig kritik for ikke at gøre nok. Eksempelvis viste en opgørelse for et par år siden, at IKEA bruger 1 pct. af alt det træ, som bliver fældet i verden.